Havířovští ochránci přírody chovají bažanty, koroptve i veverky. A plánují ekocentrum

21. srpen 2017

Havířovští ochránci přírody chtějí mít vlastní ekocentrum. V areálu takzvaného Zámeckého dvora našli podobně jako členové včelařského kroužku Ambrožíci klidné útočiště.

„Tady bude takové miniarboretum, aby děti, když sem budou chodit, poznaly aspoň ty základní druhy. Je smutné, když nerozeznají ani modřín od borovice. To už je extrém,“ říká havířovský ochránce přírody Lubomír Kminiak.

Reportáž natáčíme v areálu zámeckého dvora, kde zdejší ochránci přírody našli azyl. O kousek dál stojí voliéry a dokonce i přívěs. „Tady se snažíme některá zvířátka rozmnožit a pomoct přírodě,“ dodává.

Jsou zde například koroptve, společně zde žijí také bažanti s veverkami. „To je náš nalezenec, veverka Terezka. Ještě tady byl nalezenec Ruda. Vidíte, že se jim tady daří. Teď máme pět už skoro dospělých mladých, které budeme vypouštět do přírody,“ ukazuje Kminiak.

Lubomír Kminiak a expozice vycpaných zvířat v maringotce

Šance, že v přírodě přežijí, je však minimální. „My, když je vypouštíme ven, je musíme pořád přikrmovat. A na predátory nereagují, jak by měly,“ krčí rameny ochránce přírody.

Lubomír Kminiak teď stoupá k maringotce. „Tady je taková expozice vycpaných zvířat, kam budeme vodit děti. Teď je tady ještě napůl staveniště, ale už máme krkavcovité komplet, je tady jelen, srnec, muflon – co se u nás tak vyskytuje,“ vyjmenovává.

autor: stj
Spustit audio