Herečka Veronika Forejtová dala nahlédnout do svých vzpomínek v knize Byla vždycky svá. Teď z ní čte v rozhlase

7. duben 2017
Dobré odpoledne

Byla vždycky svá. Tak se jmenuje kniha vzpomínek herečky Veroniky Forejtové, která v ní přibližuje zásadní okamžiky svého života i profesní dráhy. Publicistce Aleně Mikové, se kterou na knize spolupracovala, v ní vypráví o svých začátcích, divadelních angažmá, rolích, režisérech, ale také o své rodině, chalupě nebo Ostravě, kde už desetiletí žije. Veronika Forejtová se do svých vzpomínek začte tuto neděli na vlnách Českého rozhlasu Ostrava v pořadu Rozhlasové listování.

Už 26 sezón je herečka s nepřehlédnutelným projevem věrná jevišti Národního divadla moravskoslezského. Stejně tak ale její podmanivý hlas sluší rozhlasovému mikrofonu. Začíst se do vlastní autobiografie bude i pro zkušenou herečku dost neobvyklé.

„Přiznám se vám k jedné nepěkné věci. Já jsem tu knížku, když vyšla, i než vyšla, nebyla schopna přečíst. Mám zábrany, byly tam fotografie a jestli někdo někomu vadí, tak si vadím já. Vždycky jsem rozčarovaná, jak vypadám. A pak mi to přišlo, jako že se člověk vytahuje. A teď jsem to poprvé přečetla od začátku do konce. A se zájmem,“ směje se Veronika Forejtová.


Ostravská herečka Veronika Forejtová je stále hrající emeritní členkou činohry Národního divadla moravskoslezského. Vidět ji můžeme například v nesmrtelné inscenaci Mein Kampf nebo v komediích Habaďůra, Donaha či Jak důležité je mít Filipa. V nedělním Rozhlasovém listování máme teď mimořádnou příležitost poslechnout si četbu z knihy vzpomínek Veroniky Forejtové, a to v autentické interpretaci. Vyprávění známé herečky zaznamenala a knižně vydala publicistka Alena Miková a knížku opatřila přiléhavým názvem Byla vždycky svá. Po šest nedělí se tedy budeme setkávat s Veronikou Forejtovou, která Byla vždycky svá.

Přiznává, že ovládnout celé divadelní jeviště může být jednodušší než komorní prostor u rozhlasového mikrofonu. „I když jako herečka jsem nikdy nepocítila trému, tak před rozhlasovým mikrofonem trému mám. Víte, ten mikrofon vezme jakoukoliv faleš, něco, co není pravda. Tak si ověřím, jestli to, co jsem vyprávěla, jestli jsem opravdu prožila, myslím pocitově. A myslím, že dnes lidé více poslouchají, než čtou,“ míní herečka.

Nedělní Rozhlasové listování připravuje pro vysílání Českého rozhlasu Ostrava s herečkou Veronikou Forejtovou režisérka Simona Nyitrayová.

„Původně jsem myslela, že si to budu muset jako vždy opravdu nějak důkladně připravit, ale skutečnost je taková, že je to vyprávění paní Forejtové, takže jsem si řekla, že se spíš budu soustředit už přímo na natáčení na nějaké věci, které by mohly vzniknout. Nedá se na to dopředu úplně připravit, ale spíš to režírovat přímo na místě,“ říká režisérka.

Stejně jako kniha bude mít i Rozhlasové listování podobu krátkých kapitol z života pozoruhodné ženy, která se upsala divadlu. K poslechu jste zváni už tuto neděli od 15:30.

autor: čan
Spustit audio