Historická kazatelna potřebuje pomoc restaurátorů. Štramberská farnost shání peníze

29. leden 2016

Gotický kostel svaté Kateřiny ve Štramberku na Novojičínsku nedávno prošel velkou rekonstrukcí. K ideální kráse mu ale jeden šperk zatím chybí. Jde o historickou dřevěnou kazatelnu, kterou poškodil červotoč a stáří. V interiéru tak dnes chybí a čeká na odbornou opravu.

Zvon starobylého kostelíka svaté Kateřiny vyzvání do daleka. Svatostánek je po opravě, jen tam, kde stála kazatelna, je prázdné místo.

„Jak je boční vchod – jak vejdete bočním vchodem, tak kazatelna stála právě po pravé straně. Opravdu je velice hezky umělecky provedená, ale je ve špatném stavu. Taky se snažíme získat nějaké peníze, aby se mohla restaurovat a zpátky se tady dát,“ říká farník, historik a řezbář Josef Hrček.

Ranně barokní kazatelna je zatím složená na štramberské faře, ale až na její opravu farnost sežene peníze, dostanou ji do rukou odborníci a začne boj s červotočem. Kazatelna je cennou součástí stavby kostela svaté Kateřiny. Zajímavé jsou na ní třeba dřevořezby, stejně jako na už zrestaurovaném oltáři.

„Na kazatelnu byl zpracován restaurátorský záměr. Částka, která byla vyměřená, byla zhruba 700 tisíc korun,“ říká člen farní rady a správce kostela Michal Dostál.

Do Štramberka vás zveme v magazínu Křížem krajem, poslechněte si záznam pořadu – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio