Historii vzniku Československa se věnují dvě nové výstavy v opavském muzeu

20. březen 2018
Dobré dopoledne , Dobré dopoledne

Ve Slezském zemském muzeu v Opavě dnes začínají dvě výstavy, které mají společné téma - 100 let od vzniku Československa. Přesto se ale liší svým zaměřením. Zatímco jedna se věnuje spíše politické situaci, druhá je mnohem barevnější.

„Můžeme třeba očistit ty kloboučky – tady je zrovna z 50. let takzvaná Holanďanka. A čistíme postupně kousek po kousku,“ takto jsme na konci minulého roku s Martinou Polomíkovou ze Slezského zemského muzea čistili šaty, klobouky a boty. Darovali je obyvatelé města. Teď je zase uvidí v plné parádě.

„Začíná to rokem 1918 a hned na to navazují 20. léta, kdy se móda úplně mění. Návštěvníci uvidí právě ten kontrast mezi předválečnou a válečnou módou a po válce. Je možno vidět i soubor doplňků – ať už obuvi, kabelek, nebo rukaviček z hadí a krokodýlí kůže. To bylo tehdy velice moderní, ale mohly si to dovolit pouze ženy z vyšší společnosti,“ dodává Martina Polomíková.

No a 80. léta jsou ve znamení improvizace. Doma se šilo podle střihů, které putovaly z ruky do ruky. „Ta doba je tím pověstná. K vidění jsou samozřejmě i časopisy, podle kterých se šilo, takže Burda, Žena a móda,“ vyjmenovává muzejnice.

Hraniční kameny a hokejová reprezentace

Druhá z výstav patří obyčejnému životu v období vzniku republiky. Anebo těžkostem při určování, kde budou v zemi hraniční kameny.

„Je zde připomenuta mimo jiné osobnost Josefa Lukeše, politika, který se účastnil jednání o stanovení hranic na Těšínsku a Hlučínsku. Stejně tak je tady připomenuta doba kolem roku 1938,“ říká další z organizátorů, historik Ondřej Kolář.

Příběh vymyšlené postavy provází celkem 11 etapami života v meziválečném Slezsku. A dojde třeba i na sport.

„Meziválečné období, které bylo zvláště v druhé polovině dvacátých let ekonomicky a politicky velmi stabilní, přineslo velký rozvoj sportovních a volnočasových aktivit. My tady připomínáme mimo jiné lední hokej, a to z toho důvodu, že několik opavských rodáků patřilo ve své době ke špičkám hokejové reprezentace i na mezinárodní úrovni,“ dodává historik.

I když móda, politika anebo sport jsou témata značně odlišná, u těchto dvou výstav to neplatí. Obě názorně ukazují minulost naší země a ostravsko-opavského regionu. Vernisáže jsou dnes v 17 hodin, výstavy potrvají do 4. listopadu.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.