Hlučín má své unikátní pexeso. Má připomenout skoro zapomenutá místa

29. říjen 2015

Pexeso s procházkou. Jeho autorka Marie Hranáčová jím chtěla ukázat, co je místním blízké. K jednadvaceti originálním grafikám také připojila turistickou mapu s trasou, aby si podle ní mohli lidé projít místa zobrazená na kartičkách pexesa.

„Pexeso od paní Marie už od léta prodáváme u nás v informačním centru. Je o to velký zájem a rádi bychom v příštím roce vydali kalendář,“ říká ředitel Muzea Hlučínska Metoděj Chrástecký.

Originální grafiky, které jsou součástí Hlučínského pexesa s procházkou, budou od 4. listopadu k vidění v prostorách místní radnice. Najdete na nich místa, Hlučíňanům důvěrně známá: staré hradby, opevnění, prvorepublikovou funkcionalistickou vilu s plotem zdobeným velkými koulemi, kámen ve tvaru bábovky a další zajímavosti.

„Kartička pexesa s číslem jedna je zámek, druhá kartička je taky na zámku a je to podchod přímo v té zámecké budově. Pro mne to byla velká zajímavost, protože hlučínský zámek byl dlouho zavřený – za totality tam pro mne nebylo nic, my jsme tam jenom chodili a nikdy jsme neměli možnost se podívat na nádvoří. A když jsem se vrátila zpátky, protože jsem nějakou dobu bydlela v cizině, zašla jsem na zámek a objevila jsem tam tento krásný průchod,“ vysvětluje Marie Hranáčová.

Ve stopách unikátního Hlučínského pexesa s procházkou se s jeho autorkou Marií Hranáčovou a ředitelem Muzea Hlučínska Metodějem Chrásteckým můžete vydat v záznamu magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

autor: dam
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.