Hlučínský adventní maxivěnec má po obvodu přes 60 metrů

30. listopad 2016

Spousta z nás má už doma na stole adventní věnec. Jeden takový najdete i v Hlučíně u tamní radnice. Rozdíl je ale v rozměrech. Zatímco průměr toho domácího může být zhruba 20 centimetrů, hlučínští se při měření pořádně zapotí. Zabere totiž velkou část náměstí. Byli jsme se tam podívat.

Pokud v těchto dnech přijdete na náměstí v centru Hlučína, tak nemůžete minout skutečně obří adventní věnec.

„Poprvé jsem to viděl před čtyřmi lety a tak se mi to zalíbilo, že jsem si řekl, že to musíme mít v Hlučíně. Máme už čtvrtý věnec a každým rokem je hezčí,“ říká Josef Hlubek, tvůrce věnce.

Není to jen zelené jehličí, ale také spousta slaměných ozdob. „A není to ještě úplné, protože na Vánoce přijde doprostřed ještě Svatá rodina, teď je ještě brzy ji tam dávat,“ dodává pan Hlubek.

Není na to všechno ale sám, pomáhá mu dalších asi patnáct lidí. „Je to tým výborných lidí, kteří to dělají srdcem,“ smeká poklonu tvůrce věnce.

Podle pana Hlubka je nejdůležitější nasbírat kvalitní chvojí, což je prý v dnešní době problém. Na hlučínský maxivěnec ho potřebují asi dvě vlečky a sbírají ho po vesnicích v celém okolí – v Hati, Darkovičkách, Bobrovníkách. Hlavně po zahradách, protože v lese už údajně takové chvojí není.

Adventním maxivěncem se v Hlučíně můžete pokochat až téměř do konce roku. „Máme ho tady vždycky až mezi svátky, před Silvestrem jde pryč. Je tady ohňostroj a mám obavy, aby nezačalo hořet,“ vysvětluje pan Josef Hlubek.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.