Hudba ze zapadlých vesnic a ankety world music

Vlivný britský magazín fRoots zaměřený na folk a world music už od roku 1986 vyhlašuje celosvětově ostře sledovanou anketu o nejlepší album. Přispívá do ní 300 odborníků z celého světa, včetně autora tohoto pořadu.

Letošní vítěz se od října zdál být jednoznačný, pokud víme, že do ankety přispívají převážně publicisté z Velké Británie. Ale to nic nemění na tom, že album Lodestar neboli Polárka se stalo jednou z událostí roku 2016 obecně.

Po 38leté odmlce ho natočila 82letá anglická tradiční zpěvačka Shirley Collins, která navíc od konce 80. let přestala zpívat na veřejnosti a cokoliv natáčet. Po traumatickém rozvodu s manželem totiž ztratila hlas, a když ho později znovu získala, obávala se, že by jeho novým zabarvením tradičním baladám jen ublížila. Samozřejmě zbytečně.

Pravda, její stařecký hlas zní úplně jinak než v minulosti, o to víc ale získal na patině a úžasné empatičnosti ke starým krvavým baladám, což byla vždy doména jejího repertoáru.


V první desítce nejlepších alb world music za rok 2016 podle britského magazínu fRoots se umístila také vynikající deska americké písničkářky a hráčky na cello Leyly McCalla. Její půl na půl autorská a tradiční hudba je svého druhu symbióza tradice haitských trubadúrů doprovázejících se od 18. století na banjo a přenesená do Louisiany, neworleánského jazzu, cajunu a nezapomínejme, že Leyla nějaký čas strávila ve skupině Carolina Chocolate Drops. Album dostalo název podle knihy muzikologa Gage Averilla A Day for the Hunter, A Day for the Prey


Další podrobnosti o anketě fRoots a písničky uslyšíte v záznamu našeho pořadu Hudba ze zapadlých vesnic (viz odkaz v úvodu článku). Příště se v našem hudebním týdeníku budeme věnovat dalším anketám.

autoři: Jiří Moravčík , tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.