Hudba ze zapadlých vesnic: Nová alba, o kterých ještě uslyšíte – srpen 2017

Pořad Hudba ze zapadlých vesnic vám každý měsíc přináší novinky ze scény world music a folku. V červencovém vydání uslyšíte britskou písničkářku Theu Gilmore, Jupitera z Konga, tři výrazné zpěvačky – Oumou Sangare z Mali, Mari Boine z Norska a Lilu Downs z Mexika – a americkou skupinu Dálava s radikální verzí lidové hudby z Moravy.

Na to, co se děje ve Velké Británii a ve světě, se nedá podle písničkářky They Gilmore nereagovat. Na novém albu The Counterweight reflektuje dění okolo Brexitu, terorismu a vraždy britské poslankyně Jo Coxové, která Theu inspirovala k napsání naléhavé skladby The War.

Mexická zpěvačka Lila Downs na novince Salón, Lágrimas y Deseo vzdává hold ženské síle a její feministický manifest zahrnuje tradiční i vlastní skladby vlnící se v rytmech mariachi, bolera, rocku a dokonce blues. Na album si pozvala také několik hostů a ve skladbě si s ní zazpívala mexická indie-rocková hvězda Carla Morrison.

Zpěvačka Julia Ulehla s manželem Aramem Bajakianem zkoušejí obstát v úkolu nahlédnout na moravské písničky z pozice Američanů se zkušenostmi z rockové a divadelní experimentální scény. Což se u pravnučky zakladatele festivalu ve Strážnici, profesora Vladimíra Úlehly, nevylučuje s hlubokou úctou k vlastním kořenům, bez zakrývání obavy: co tomu řeknou na Moravě.

Jean-Pierre Bokondji, pro všechny jen Jupiter, s kapelou Okwess na druhém albu Kin Sonic znovu doslova řádí: posloucháme vlastně průlet snad všemi aktuálním hudebními styly z Konga plus dodatky od Damona Albarna a Warrena Ellise, letitého houslisty Nicka Cavea. Obal jde za 3D z Massive Attack a produkce se ujal Marc-Antoine Moreau (Amadou & Mariam, Songhoy Blues).

Famózní malijská zpěvačka Oumou Sangare zůstává zakořeněná v tradicích loveckého regionu Wassoulou a afrofunkový tep nového alba Mogoya určují harfa kamalengoni s vynikajícím kytaristou Guimba Kouyaté, mohutný hlas Oumou ale tentokrát podporují ještě syntezátory, hammondky a otevřenost výzvám moderního plastického zvuku. Ve skladbě Yere Faga usedl za bicí slavný „spoluvynálezce afrobeatu“ Tony Allen z Nigérie.

Spustit audio