Hukvaldy překvapí novým výletnickým okruhem

5. červen 2015

Ukáže kouty, které miloval Leoš Janáček. Zavede turistu na vyhlídku nad Hukvaldy a připomene třeba i místo, kde předchozí generace vynášely s koncem zimy Mařenu. Tohle všechno slibuje nová stezka obcí Hukvaldy a blízkým okolím. Několikakilometrový okruh připravují místní turisté a další dobrovolníci. A zapojily se i děti.

Hukvaldy překvapí letos turisty novým výletnickým okruhem. V půlce prázdnin si budou moci projít osmikilometrovou stezku nazvanou Leoš Janáček očima dětí. Zavede je nejen na místa, která měl slavný rodák a hudební skladatel rád, ale ukáže i spoustu místních zákoutí. Některá kdysi patřila lidovým tradicím, z jiných se třeba otevírá jedinečný výhled do okolí.

„Stezka vede vlastně od náměstí na Hukvaldech – začátek i konec je u informačního centra. Jde kolem Hukvald, vede po zajímavých místech, o kterých jsme si mysleli, že by bylo vhodné ukázat. Některá zajímavá místa jsou opravdu zapomenutá,“ říká Drahoslav Koval z Tělovýchovné jednoty Sokol Hukvaldy.

Nová naučná stezka tak slibuje atraktivní zastavení a výhledy, střípky z hukvaldské historie a taky interaktivní prostor pro zvídavé děti. „Leoš Janáček byl zdejším rodákem, dlouhé roky tady byl a dá se říci, že když se řeknou Hukvaldy, tak si to všichni s Leošem Janáčkem spojí,“ vysvětluje Drahoslav Koval, proč se stezka jmenuje právě po Janáčkovi.

Petr Laník z turistického oddílu TJ Sokol doplnil, že myšlenka vznikla v loňském roce, kdy od narození hudebního skladatele uplynulo 160 let. „A protože na Hukvaldech jsou místa, kde Leoš Janáček pobýval – například je to Janáčkova lavička tady nahoře v lese, tak jsme si řekli, že je zapotřebí vytyčit trasu tak, aby se dala projít kolem celých Hukvald. Předpoklad byl, že to nějakou interaktivní formou uděláme pro děti,“ upřesnil Laník.

A jakým způsobem se děti na stezce podílely? „Já jsem tu stezku hlavně procházel. A letošní šesťáci vyráběli dřevěné turistické známky, navrhovali tam Leoše Janáčka a ten nejhezčí se potom vybral,“ říká Oliver, jeden ze zainteresovaných školáků. „Já jsem dělala písničku,“ dodává Izabelka. Na tabulích jsou totiž také říkadla a písničky, které místní děti zpívají nebo říkají v dětském folklórním souboru Lašánek.

Více se o naučné stezce Leoš Janáček očima dětí dovíte při poslechu audio záznamu našeho toulavého magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Hrad Hukvaldy
Spustit audio