Jací jsou lidé, kteří žijí v Beskydech? Už brzy se dočtete v knize

6. srpen 2015

Životní příběhy horalů sbírá publicista Petr Andrle do chystané knihy věnované právě místním obyvatelům. Nabídne nejen jejich svérázné osudy, ale taky nejrůznější zajímavosti z beskydských kopců a podhůří.

Jan Satina je horal z Ostravice na Frýdecko-Místecku a je jedním z mnoha hrdinů připravované knihy o lidech v Beskydech.

„Na Lysou jsem chodil i dvakrát za den, to nebyl žádný problém. Ráno jsem šel, vrátil jsem se, porobil u chalupy, co bylo třeba. A v šest, v sedm, nebo v osm hodin večer jsem šel znova – a do nejlepšího, tam vám byla sranda,“ vzpomíná svérázný místní umělec Jan Satina.

A proč zrovna lidé? „Nemám na mysli příběhy takových věhlasných lidí, kteří se tady narodili a žili, o nich je všeobecně známo. Ale mám na mysli příběhy lidí, kteří desítky let pracovali na, jak se říká, roli národa dědičné – to mám na mysli učitele, faráře, rolníky, umělce. Příběh obyčejného člověka,“ vysvětluje publicista Petr Andrle.

První díl připravované knihy O lidech v Beskydech vyjde letos v listopadu a za rok se čtenáři dočkají druhého dílu.

Více si o připravované knize a lidech, kteří v ní budou, si poslechněte v záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio