Jak se dojí kráva a škube peří? Vyzkoušejte si na výstavě v Hlučíně

2. říjen 2014

Uměli byste podojit krávu a naškubat peří do peřin? Zkusit si to můžete v Muzeu Hlučínska na výstavě pojmenované Když jsem já sloužil. Jejími hrdiny jsou obyčejná domácí zvířata.

Děti je znají spíš z obrázkových knížek, protože ze dvorků a chlévů skoro zmizela. I proto se obyčejná domácí zvířata stala hvězdami interaktivní výstavy v Muzeu Hlučínska.

Podle známé lidové písničky nese název Když jsem já sloužil a nejen dětem přibližuje plejádu kdysi běžně chovaných hospodářských zvířat. Jak jsme se přesvědčili, expozice pobaví kdekoho. Třeba na trenažéru s vemenem.

„A co je tohle?“ ptá se učitelka ludgeřovických předškoláků a ukazuje na polštář, který děti spolehlivě identifikují. „Protože je v něm peří, tak patří k...?“ chce dále vědět učitelka. „Husovi!“ dostává vzápětí milou dětskou odpověď.

Předškoláky z Ludgeřovic v doprovodu učitelek Hany Žídkové a Ireny Šustkové potkáváme u kvízu v Muzeu Hlučínska v Hlučíně. Na výstavě pojmenované „Když jsem já sloužil" si doslova osahávají domácí zvířata. Znají je spíš z obrázků než ze dvorků a chlévů, třebaže jsou z vesnice.

Čtěte také

„Skutečně přibývá dětí, které si myslí, že vajíčka nesnáší slepice, ale že prostě jde do hypermarketu, tam se koupí a jsou tam. To samé s mlékem,“ připouští Hana Žídková. „Takže je to velmi důležité. My máme naštěstí jednoho tatínka, co má v Ludgeřovicích statek, kde děti opravdu vidí koně, slepice – tak jako to skutečně je.“

Děti u trenažeru s vemenem

Ujistit nejen děti, že kráva není fialová a mléko nemá původ v krabici ze supermarketu - to je jeden z cílů hlučínských muzejníků. Tady se naučíte třeba škubat peří, jako to dělávaly kdysi babičky.

„Tady už to návštěvníci nadrali. U nás na Hlučínsku se říká naškubali,“ říká naše průvodkyně Jana Musialová a ukazuje dětem, co mají dělat.

Doslova na dračku šlo taky dojení, ostatně děti vzaly trenažér s vemenem skoro útokem.

Více se o výstavě Když jsem já sloužil dovíte při poslechu přiloženého audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku. Tento a další díly magazínu Křížem krajem pak najdete v iRadiu.

Spustit audio