Jak se rodí nové expozice a prohlídkové trasy na zámku? Zjišťovali jsme v Raduni

29. březen 2016

Jak bydlela poslední raduňská hraběnka Luisa nebo jak vypadá zámecké sklepení. Tyto a další zajímavosti přiblíží návštěvníkům v budoucnu nové prostory zámku Raduň.

Zámek v Raduni se chystá zpřístupnit další část svého interiéru. Už v příští sezóně chce například otevřít unikátní sklepní prostory, kde jsou dodnes k vidění původní elektrorozvody. Do tří let by pak mohli návštěvníci v rámci prohlídkových tras obdivovat i byt poslední zámecké paní - hraběnky Luisy Blücherové.

„Tyto místnosti nejsou průchozí, protože my tady z druhé strany máme po celém obvodu stěn postaveny skříně,“ ukazuje kastelánka Eva Kolářová a otevírá dvoje dveře, kam se návštěvníci zatím nedostanou.

„Jsme si vědomi toho, že pohled na takové to soukromé ubytování panstva nám na raduňském zámku chybí, protože nabízíme návštěvníkům kukátko do bydlení personálu, zámeckých dětí, hostů, ale vlastně jim nepředstavujeme to intimno pro ten zámecký pár. Takže bychom byli rádi, kdyby to mohlo být do dvou nebo tří let,“ vysvětluje kastelánka.

První doklad, že se něco mění k lepšímu, je zrekonstruovaný strop. „Víme, že ten byt chceme zařídit do slohu art deca, protože to byla doba, kdy tady hraběnka Luisa pobývala. Navíc to byla dáma velmi moderní. Víme z fotografií, že velkou pozornost věnovala svému zevnějšku. Takže bychom chtěli jít vlastně do té krásné doby první republiky,“ dodává Eva Kolářová.

V magazínu Křížem krajem se s kastelánkou vypravíme také do podzemních prostor raduňského zámku. Poslechněte si záznam pořadu a dozvíte se více (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.