Jak žijí lidé s hendikepem? S jakými nesnázemi denně bojují?

17. září 2015

Jak žijí lidé s hendikepem a s jakými nesnázemi v každodenním životě bojují? Tohle se dozvíte na interaktivní výstavě v Muzeu Hlučínska v Hlučíně na Opavsku. Podtitul putovní akce je ‚poznat znamená porozumět‘ a právě na tom autoři stavějí.

V muzeu si zahrajete šachy nebo pexeso jako nevidomí a na invalidním vozíku zkusíte přejet obyčejný dveřní práh.

„Nainstalovali jsme tady takovou rampu, kde si návštěvníci nebo děti mohou projet, dalo by se říci, překážkovou dráhu. Na začátku vjedou na ty kolejnice, na takový pahrbek, sjedou dolů a mají projet dveřmi. A přejet práh, což je překážka,“ popisuje Jiří Neminář, muzejní pedagog Muzea Hlučínska.

Ukázka zdolávání překážek, se kterými se hendikepovaný dennodenně potýká

Pracovnice muzea Jana Musialová mezitím dováží vozíček. „Tohle je vozík, který musí doprovázet i druhá osoba,“ říká Jana Musialová. „Vyjet ten kopeček byste nezvládla a ani nesmíte, to musí být s doprovodem,“ varuje.

Tato ‚projížďka‘ je jedním ze zážitků či spíše zkušeností, kterou si na vlastní kůži můžete v muzeu vyzkoušet. Můžete si tady také zahrát zvukové pexeso.

Proč stojí za to takovýto druh výstavy dostat pod střechu muzea? Na ulici si běžný smrtelník, který se nepotýká s hendikepem, si spoustu věcí neuvědomí, nemá šanci to zažít.

„Uvědomila jsem si to, když nám paní z prodejny, kde nám půjčovali ty pomůcky, vysvětlovala, jak funguje třeba navlíkač ponožek. To jsou takové běžné věci, které zdravému člověku vůbec nedojdou, nedocvakne mu, že je to problém,“ dodává Jana Musialová.

Více se o této netradiční výstavě a o životě s hendikepem dovíte v záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Autodráha pro nevidomé na interaktivní výstavě v Muzeu Hlučínska
Spustit audio