Jasan z Beskyd vypráví ostravským dětem o událostech v historii lidstva

10. říjen 2016

V době, kdy vzlétl do vzduchu první horkovzdušný balón, začal růst malý jasan na Morávce v Beskydech. Dnes průřez jeho kmenem vypráví o událostech v historii lidstva. V ostravské Lesní škole v Bělském lese.

Strom je jako kniha. Když jej rozříznete a máte trochu zkušené oko, můžete si v něm číst. Kdy byl vysazen, kolik let rostl, v které roky panovalo třeba sucho. Strom jako tichý svědek historie představují v areálu Lesní školy v ostravském Bělském lese. Na chodbě tam stojí kus uříznutého kmenu z prastarého jasanu z Morávky.

„Byl to takový zajímavý strom, protože strážil hranici lesa jedné usedlosti a louky, kde se kdysi pásly ovce. A že ten strom toho zažil! Začal růst v roce 1783, kdy startoval první horkovzdušný balón, a jako starý strom, už vykotlaný, svůj život ukončil v roce 2005,“ říká vedoucí Lesní školy Pavel Kotala.

Průřez stromu ‚zdobí‘ štítky s jednotlivými daty z historie. „Snažím se vybírat zajímavosti, které děti osloví. Stavěl jsem model letadla, které vzlétlo roku 1903. Budu jim dávat ochutnat kostku cukru, která poprvé spatřila světlo světa v cukrovaru v Dačicích roku 1841. Máme tady rok 1876 – telefon. Tužku, kdy děti začaly psát, je to rok 1795,“ vybírá mezi letopočty Kotala.

Celý rozhovor s vedoucím lesní školy uslyšíte v záznamu našeho magazínu – viz odkaz v úvodu článku.

Spustit audio