Je to taková malá forma venkova v centru Ostravy, říká včelař o svých úlech v Cooltouru

1. září 2016

Michal Bruštík z Ostravy vždycky toužil po domu se zahrádkou a s vlastními úly. A svůj sen si rozhodl splnit, navzdory tomu, že bydlí v centru třetího největšího města v Česku.

Díky ostravskému centru Cooltour si na Černé louce pěstuje vlastní zeleninu v komunitní zahradě a nedávno si pořídil i vysněné včelstvo. Své úly si postavil taky v samém srdci Ostravy a letos už stáčel svůj první med, kterému dal přezdívku Coolmed.

„Vždycky jsem chtěl včelařit, ale neměl jsem kde. Poté, co jsem poznal zakladatele Cootouru, jsme se dohodli na tom místě, které je pro ty městské včely, zdá se, ideální,“ říká Michal Bruštík.

Úly jsou na balkóně vedle jedné z převlékáren. Pro Michala Bruštíka je to taková malá forma venkova v centru Ostravy. Jednou by chtěl mít svá včelstva někde na venkově. Teď ale včelky bzučí nad Cooltourem.

„Už je víceméně po sezóně, takže jsou klidnější. Jindy to bývá hodně vyrojené. Lítají tady po tom parku na Černé louce a po okolí, což je pro ně ideální, protože tady neustále něco kvete. V podstatě jim tady nic nechybí,“ dodává včelař.

Více se o včelaření pana Bruštíka dovíte ve zvukovém záznamu – viz odkaz ‚Poslechněte si celou reportáž‘.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.