Jeden z nejstarších klubů v Havířově založili havíři. Jde o klub filatelistů

21. prosinec 2016

Přes 60 let už funguje havířovský klub filatelistů. Jeho členové většinou prošli důlními provozy a ve známkách si našli svůj koníček. Filatelistům už roky šéfuje Petr Mazoch, který má ve své sbírce hned několik unikátů.

Šéf havířovských filatelistů otevřel skříňku a vytáhl z ní silnější album s červenou obálkou. „Je to exponát, který jsem vystavoval na evropské výstavě poštovních známek v Brně v roce 2005 a v roce 2008 na světové výstavě poštovních známek,“ říká Petr Mazoch v úvodu rozhovoru.

Havířovský filatelista Petr Mazoch

Pak vezme do rukou další album, s nápisem Hradčany. „Tento exponát je víceméně zaměřen na deskové vady známek, protože byly známky tištěny knihtiskem a vyskytuje se tam spousta deskových vad a následných retuší, takže sběratelé velice rádi tuto emisi sbírají a hledají tam takzvané muchy,“ dodává filatelista.

Pan Mazoch se filatelii věnuje od mládí. Jeho vzorem byl otec, taktéž filatelista a nadšený propagátor sbírání poštovních známek.

Mladí nejeví zájem

Havířovský klub filatelistů má v současné době přibližně 25 členů. Jsou to většinou filatelisté vyššího věku a zpravidla jde o bývalé havíře.

„Mladých lidí, kteří by sbírali známky, není, takže jsme rádi, že se aspoň takhle nějak dokážeme scházet na výměnných schůzkách,“ říká pan Mazoch.

Klub havířovských filatelistů teď chce uspořádat výstavu, kterou oslaví 100 let československé známky. Měla by být v prosinci roku 2018.

autor: stj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.