Ježník je část Krnova a zároveň název rozhledny na vrcholu Vyhlídka

21. duben 2015

Když se řekne Krnov, mnohé napadne tamní oblíbené místo výletů - rozhledna na Cvilíně. Za Rakouska-Uherska se ale obyvatele za nedělními vycházkami vydávali zcela opačným směrem – na Ježník. Na kopci Vyhlídka stávala od roku 1894 a dnes opět stojí malá rozhledna.

Když se řekne Ježník, tak si musíte představit dřevěnou 17,5 metru vysokou rozhlednu nad Krnovem, která tady stála už roku 1894. Tenkrát sice měla 25 metrů, ale byla dřevěná.

O dvanáct let později si Krnované postavili slavný Cvilín, který je kamenný, a tak ta nová rozhledna vydržela dodnes, zatímco rozhledna Ježník za svou historii dvakrát shnila, dvakrát padla, aby po čase znovu povstala. Potřetí to bylo až v tomto tisíciletí. V roce 2001 řemeslníci postavili z modřínu věž, která je téměř jako její předchůdkyně. Vybudovali ji totiž podle dochovaných fotografií.

Točna v lese

Ježník ale není jenom rozhledna, z níž vidíte třeba na Lysou horu v Beskydech. Je to rekreační oblast, kam se chodilo na procházky už za císaře pána.

Rozhledna Ježník

„Ježník je část Krnova, která se nachází v lesích. Dříve to bývala samostatná obec, od roku 1903 je součástí Krnova. Vede tam jedna jediná cesta, která končí v lese,“ popisuje mluvčí krnovské radnice Dita Círová.

Je tam autobusová točna a první autobusová linka, která v Krnově jezdila, končila právě tam. A jezdí tam i teď.

Po zelené a po červené

„Když se chce někdo dostat na Ježník, může jet hromadnou dopravou až na točnu do toho lesa. Nebo může od nádraží jít po zelené turistické značce a na vrch Vyhlídka k rozhledně ho pak dovede červená značka,“ dodává Círová.

Možná vás bude zajímat, že pod rozhlednou byla za časů první republiky spousta hospůdek, hotelíčků, občerstvení a že si dokonce řada – řekněme majetných krnovských podnikatelů právě tady stavěla svá venkovská sídla.

Více se o Ježníku, historii rozhledny dovíte v záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Výhled z rozhledny Ježník
autor: Artur Kubica
Spustit audio