Jistebnické rybníky patří k nejmalebnější rybniční soustavě v Poodří

12. červen 2015

Romantické rybníky najdete nejen na jihu Čech ale i v Moravskoslezském kraji. Podél řeky Odry – od Ostravy, přes Polanku nad Odrou, Jistebník, kolem Studénky a ještě dál – se nachází hned několik rybničních soustav, jejichž počátky sahají až do 15. století.

K nejznámějším a nejmalebnějším patří Jistebnické rybníky, kterých je dohromady 25. Největší je Bezruč o rozloze 75 hektarů, dalšími jsou pak například rybník Křivý, Starý, Bažantí, Podhorník nebo Oderská Kukla.

Jednotlivé rybníky jsou od sebe odděleny sypanými, i několik metrů širokými hrázemi, které jsou většinou zpevněny vzrostlými stromy. Hráz mezi rybníkem Křivým a Bezručem, lemovaná starými vrbami, je využívaná i jako silniční spojka mezi obcemi Jistebník a Košatka. Další hráze jsou přístupné pěšky nebo na kole – celou rybniční soustavu je tak možní projít nebo projet nejrůznějšími směry a trasami.

Čtěte také

Vodní plochy rybníků i jejich nejbližší okolí jsou rájem vodního ptactva, ryb, plazů i obojživelníků. Samotná obec Jistebník má ve svém znaku kapra a CHKO Poodří pak jednoho ze vzácných druhů vodních ptáků - motáka pochopa, kterému se tady daří díky rozsáhlému výskytu rákosu a orobince. V hojném množství tady roste i chráněná kotvice plovoucí a na loukách u rybníků je při troše štěstí vidět také výjimečný motýl – modrásek bahenní.

Jistebnické rybníky jsou od roku 1991 součástí Chráněné krajinné oblasti Poodří a některé z rybníků jsou chovné. Stará se o ně společnost Chov ryb Jistebník, která v nich chová mimo jiné kapry, sumce nebo candáty a štiky. Podzimní výlov rybníku Bezruč patří k tradičním místním událostem, i když krásná příroda Jistebnických rybníků má své obdivovatele po celý rok.

Jistebnické rybníky
Spustit audio

Související