Jmenovala se Ida Rottrová a pocházela z Šenova u Ostravy

28. duben 2015

Mladá židovská dívka přežila válku a dožila se poměrně dlouhého věku. Jak se jí to podařilo? Na začátku byl zmeškaný transport a tajný pochod z nádraží kdesi v Čechách zpět domů. Šťastnému osudu napomohlo hned několik lidí. Její příběh připomíná Šenovské muzeum na válečné výstavě.

Mezi vystavenými exponáty najdete také talíř vyrobený zhruba dvacet let po ukončení druhé světové války. Je na něm napsáno Z vděčnosti věnováno a jsou na něm tři fotografie.

„Na jedné je paní Ida Rottrová, ale také jsou zde fotografie manželů Bystroňových, kteří vlastně této sedmnáctileté dívce zachránili život,“ vysvětluje ředitelka muzea Simona Slavíková.

Příběh Idy Rottrové začíná v šenovské ulici U Rybníku. Tam stojí rodinný domek, ve kterém žila židovská rodina pana Samuela Rottra. Někdy v letech 1941-1942 přišel příkaz k transportu do koncentračního tábora. Celá rodina tedy odjela v jednom z vlaků, které směřovaly do koncentračních táborů.

„Jenom Idě se stalo, že si potřebovala odskočit někde v Čechách na nádraží a vlak jí ujel. Pro tento případ byl striktní příkaz hlásit se u náčelníka stanice a počkat na další transport. Tak se šla hlásit. Protože to byl zřejmě rozumný člověk, tak jí říká: Koukej, huso hloupá, ať jsi doma! A položil jí na kabát nějaké peníze,“ popisuje příběh ředitelka muzea.

To bylo pro Idu obrovské štěstí a zlomový okamžik. Rozhodla se tedy vrátit domů. Cestou se jí podařilo seznámit se s dvěma mladíky a s nimi pěšky převážně v nočních hodinách se dostala až do Václavovic.

„Říká se tam tomu Ve forotě a je to místo u myslivecké chaty, kde sloužil jejich rodinný známý Jan Stibor,“ dodává ředitelka Slavíková.

Tady kdysi bylo řeznictví, kde Ida Rottrová v podkroví přečkala do konce války

Hajný ale bohužel ubytovat nemohl. Dívku tedy odvedl ke svému tchánovi Bedřichu Bystroňovi, který byl řezník, a právě v podkroví jeho domu strávila Ida Rottrová několik let ukrytá. Zůstala tam až do konce války.

Další podrobnosti příběhu židovské dívky si poslechněte v záznamu našeho magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘). Dozvíte se také něco o samotné výstavě v Šenově.

Spustit audio