K obci Ryžoviště na Bruntálsku se váže jméno slavného generála Lafayetta

1. červenec 2015

Dost možná, že kdyby se generálu Lafayettovi před staletími podařilo zdárně uniknout z olomouckého vězení, kolo světových dějin by se roztočilo malinko jinak. Neskončil by totiž zajatý v Ryžovišti na Bruntálsku a možná by ve Francii sehrál daleko zásadnější roli než slavný Napoleon.

V centru Ryžoviště najdete opravený historický dům, kde v roce 1794 věznili zajatého francouzského generála Lafayetta. Ryžoviště se důstojníkovi připletlo do cesty, když prchal z vězení v Olomouci. Proč se útěk nezdařil? Na začátku prý byla osudová chyba v komunikaci.

„Generál Lafayette je slavná osobnost, kterou tady znají snad i děti v mateřské školce. V tomhle domě byl uvězněn a nikdo mu neřekne jinak než Lafayettův dům,“ říká starostka Eva Lašáková.

Událost připomínají hned dvě pamětní tabule. Jedna je česky, druhá německy. „Dočteme se tady, že byl v Ryžovišti zajat 8. listopadu 1794. Generál Lafayette byl v 21 letech generálem a říkalo se mu taky muž dvou kontinentů, protože se zúčastnil osvobozeneckých bojů v Americe,“ připomíná historik František Rechtorík.

Francouzský generál bojoval na straně Washingtona, a když se z Ameriky vrátil, jako velitel Národních gard se zúčastnil francouzské revoluce. Podílel se i na zpracování deklarace lidských práv. A vykládá se, že zabránil lynčování Ludvíka XVI. a královny Marie Antoinetty.

Cedule na Lafayettově domě

„Po popravě krále a královny, protože Marie Antoinetta byla dcerou Marie Terezie, vyhlásilo Rakousko válku Francii. A generál se kvůli zradě svých lidí dostal do zajetí Rakušanů. Postupoval směrem až do Olomouce, kde byl vězněn v jezuitských kasárnách,“ dodává historik.

Propuštěn byl až po vítězství Napoleona Bonaparta. Generál odmítl funkce, které mu Napoleon nabídl a stáhl se do soukromí, protože s Napoleonem nesouhlasil.

„Vlastně se říká, že kdyby se mu tehdy podařilo uprchnout až do Francie, byl pravděpodobně zvolen císařem on a ne Napoleon a že by tím pádem nebyly Napoleonské války. Ale na to se historie neptá, historie určila dějiny jinak,“ říká Rechtorik.

Osudová chyba v komunikaci

Generál Lafayette měl ve vězení v Olomouci dovoleno dvě hodiny denně se projet na svém koni. A tenkrát se domluvil se svým sluhou a doktorem, že 8. listopadu 1794 utečou.

„A když sedal na svého koně a chtěl odjet z kasáren, sluha na něj zakřičel, že ať jede na Hof – Dvorce. On rozuměl ‚rychle jeď‘, tak sedl na koně a bez doprovodu odjel. Ve Šternberku, místo aby se dal na Dvorce, kde ho čekal doprovod, tak si spletl cestu a objevil se v Ryžovišti,“ popisuje dramatické okamžiky historik.

Životní příběh francouzského generála Lafayetta se tak zadrhl v obci na Bruntálsku. Jeho útěk z olomouckých kasáren narazil na místního koželuha, který mu nepomohl prchnout ani za nabízené zlaté hodinky a dukáty.

Více se o osudu generála, ale i jeho hodinek dovíte v našem rozhlasovém magazínu Křížem krajem. Záznam pořadu najdete v odkazu ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Cedule na Lafayettově domě
Spustit audio