Kapličky na Vítkovsku. Připomeneme jejich příběhy

10. únor 2016

Slibovaly zastání svatých pomocníků, upomínaly na lidské tragédie i významné a šťastné události. Řeč je o kapličkách, které kdysi lidé stavěli poblíž cest a rodových stavení. Krajina kolem Vítkova je na tyto drobné stavby hodně bohatá, a tak je potkáte i na turistických břidlicových stezkách.

Kdysi zchátralé stavby jsou díky nadšencům i památkové péči opravené a pokryté místní břidlicí. A každá má zajímavý příběh. Třeba Roderichova kaple u Vikštejna oslavuje panského potomka a najdete i takovou, která upomíná na velké neštěstí. Stojí v Zálužném.

„Kaplička pochází z konce 19. století a byla postavena bývalými majiteli zdejšího statku popisné číslo osm. Mimo toho, že je zasvěcena Pražskému Jezulátku, tak je to vlastně taková trvalá připomínka na těžbu břidlice,“ popisuje Pavlína Dybowiczová z městského úřadu.

V okolí je spousta břidlicových dolů a kaple byla vlastně postavena na památku a uctění lidí, kteří v těch dolech pracovali a kteří zahynuli při důlních neštěstích. Poukazuje to také na jeden konkrétní případ, který zdokumentoval jeden z místních, pan Zahnaš.

„Píše, že rok 1885 byl pro zdejší břidlicové doly rokem osudným a tragickým. Tehdy z neznámých příčin došlo k mohutnému průvalu spodních vod a k propadům jednotlivých pater. Při tom důlním neštěstí zahynuli lidé, někteří další byli zraněni. To bylo jedno z těch největších,“ čte ze zápisků Pavlína Dybowiczová.

Povstaly z popela

Za dalšími dvěma kapličkami se přesunujeme do Nových Těchanovic. „Jedna kaplička patří ke zdejšímu statku a druhá kaplička je městská,“ říká Daniela Olbertová z městského úřadu. „Inventář byl zapůjčen, protože obě kapličky byly v naprosto zdevastovaném stavu a zůstaly jen obvodové zdi. Byly to naprosté ruiny a obě tak povstaly z popela,“ dodává.

Kaple patří k místnímu statku

Za dalšími podrobnostmi a zajímavostmi kapliček Vítkovska vás zveme v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

Spustit audio