Karlova Studánka. Co je tam pro turistu k vidění?

10. červen 2015

Do Karlovy Studánky, malebné obci chráněné samotným Pradědem, se jezdí hlavně léčit. Zdejší malé lázně mají rozhodně co nabídnout. Léčivé prameny, dokonale čistý vzduch a panenskou přírodu.

My se však na Karlovu Studánku podíváme optikou běžného turisty, který se zde při svých letních toulkách zastaví. Prozradíme, co je zde k vidění a co byste rozhodně měli o tomto místě vědět.

Jak to všechno začalo

Pana Riedla z Bruntálu příšerně bolely nohy. Už nevěděl, jak si pomoci, a tak zašel do lesů pod horou Praděd, na místo, kde vyvěral pramen. Nabral si jej, doma ohřál žhavou struskou z hutí a koupal se v něm. Po nějaké době bolesti ustoupily. Psal se rok 1778 a tak nějak začala sláva léčivých pramenů v místě dnešní Karlovy Studánky.

Vše se točí kolem lázní

Samotná Karlova Studánka má jen něco přes 200 stálých obyvatel. A pamětihodnosti a zajímavosti, které můžeme jako turisté obdivovat, souvisí hlavně s lázněmi.

Karlova Studánka má hned dva znaky, jeden patří obci a ten druhý lázním. Pozorný turista si jich může všimnout například u mříže kostela či na určitých lázeňských objektech.

Co na nich vidíme, to nám vysvětlí doktor Jan Vrabec, bývalý ředitel lázní a milovník historie. Poslechněte si audio záznam pořadu (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘) a dozvíte se další zajímavosti a podrobnosti.

Slezský dům
Spustit audio