Kdo kvalitně posnídá, nepotřebuje velkou svačinu, říká specialistka na výživu

30. září 2016
Dobré odpoledne

Rozmačkaný či dokonce plesnivý chleba v aktovce, nakousnuté jablko, papírky od oplatek. I takové poklady mohou skrývat aktovky malých školáků. A žádná matka je nenachází ráda. Vždyť každé ráno řeší otázku, jakou svačinu svému dítěti připravit, tak aby byla zdravá, chutná a nepřicestovala odpoledne zase netknutá zpátky. Na radu jsme se ptali naší přední výživové specialistky Margit Slimákové.

Určitě vítáme, když jedno hlavní teplé jídlo za nás obstará škola. Co ale můžeme hodně ovlivnit, jsou svačiny. Jak by tedy měla taková svačina vypadat?

Vždycky říkám, soustřeďme se hlavně na snídani, protože dítě, které má kvalitní vyváženou snídani a potom by tedy mělo mít slušný oběd ve škole, tak naprosté většině dětí stačí opravdu drobnost. Když tam vkládáme něco velkého, tak potom buď to dítě pořádně nesnídá, nebo nemá šanci sníst ten oběd.

Většině dětí stačí kousek jabka, hrušky, meruňky do krabičky, hrášky. Nebo když má to dítě větší hlad, můžeme jim udělat směs – já říkám müsli směs domácí. Takže dáme nějaké druhy oříšků, pár kostiček kvalitní hořké čokolády, nějaké sušené ovoce a dáme jim to do krabičky.

Mám takový pocit, že rodiče příliš řeší ty svačinky místo toho, aby trošičku ubrali a víc řešili snídani a oběd.

Možná je to tím tempem, že všichni ráno spěcháme a děláme všechno na poslední chvíli. Takže balit chleba se šunkou je zbytečné?

Ano. Často se stává, že maminky mají tedy dobré svědomí, že udělaly dobrou svačinku, ale já když to v těch školách vidím – spousta dětí v té škole, i když to jídlo mají rády, tak to dítě dojde do školy, najednou je mezi svými kamarády, má napěchovaný rozvrh a jídlo pro něj přestává být zásadní. A nestíhá ho.

Margit Slimáková

Spousta dětí, i kdyby tu svačinku měla, tak nemá čas ji sníst. Nebo ji skutečně zhltá v nějakém naprostém stresu a nefunguje to. Proto já říkám, zkusme se naučit trošičku posílit ty snídaně.

Spustit audio