Když nedokážete, že je ukradená věc vaše, policie vám ji nevrátí

15. září 2016
Dobré odpoledne

Orlovští policisté narazili při vyšetřování série vloupání na nečekané komplikace. U lupičů, kteří vykrádali rodinné domky, našli spoustu cenností. Jenže původním majitelům mohli vrátit jen nepatrnou část.

Kriminalisté z Orlové našli při domovních prohlídkách u dvojice lupičů hromadu věcí. Jen u zlomku z nich ale měli dost důkazů, aby je mohli obětem vrátit. Nabádají proto lidi, aby si šperky, drahou elektroniku, nebo luxusní hodinky nafotili, schovali si doklady a opsali výrobní čísla.

Dvojice lupičů z Orlové si z vykrádání rodinných domů udělala živnost, škoda se zatím vyšplhala na 600 tisíc korun. „Rozbíjeli okna nebo balkonové dveře, přes které pak vnikali dovnitř. Odnášeli drobnou elektroniku, zlato, šperky, peníze, všechno, co se dalo nacpat do batůžku. Věci poté končily i v zastavárnách,“ potvrzuje policista Adam Rzymanek.

Při domovních prohlídkách se kriminalisté zaradovali, našli tam spoustu věcí. Jenže radost netrvala dlouho, u mnoha cenností totiž chyběly jasné důkazy o tom, že jsou kradené.

„Část věcí jsme tedy byli nuceni vrátit zpět. Ne tedy pachatelům, ale rodinným příslušníkům. Nedalo se nic jiného dělat. Není prokázáno, že to pochází z trestné činnosti, nelze postupovat jinak. Původním majitelům se z toho všeho podařilo vrátit tak deset, patnáct procent,“ popsal útrapy vyšetřování policejní komisař Petr Minarčík.

Lidem proto radí, aby si na cennosti udělali třeba miniaturní značku, podle které si své věci poznají. „Nějaké skryté znaky má smysl udělat. Chtělo by to mít samozřejmě nafoceno, aby člověk mohl doložit, že to bylo opravdu jeho,“ dodává policista.

Důchodkyně Zdeňka si svůj byt chrání jako pevnost. Má speciální zámek a uvažuje o alarmu. S nějakým značením cenností si ale hlavu neláme. „Já žádné šperky nemám. Jeden řetízek s přívěškem bych si poznala a jinak nosím korále,“ říká.

Šperk, ilustrační foto

Když člověk umí prokázat, že ukradená cennost patří zrovna jemu, usnadní to i jednání s pojišťovnami, potvrzuje mluvčí jedné z nich Jana Černá.

„Doporučujeme lidem nevyhazovat nabývací doklady od zboží, které koupí. Ať už je to elektronika nebo třeba umělecká díla. Samozřejmě pro prokázání vlastnictví daných předmětů pak mohou v krajním případě pomoci i fotografie,“ dodává mluvčí pojišťovny.

Za prvních osm měsíců řešili policisté v Moravskoslezském kraji téměř dvě stovky případů vloupání.

autor: ada
Spustit audio