Když vyfárali, oblékli kostýmy a zkoušeli dramata. Zlaté časy ochotníků z Vítkovic

3. prosinec 2014

Copy do pasu, nalíčená tvář a kurážný pohled. Vzpomínky na první herecké zkušenosti má Drahomíra Podroužková z Ostravy-Vítkovic uložené v albech plných starých fotografií. Divadlo ji provází celý život, ostatně svého času měl jeden ochotnický soubor hned dvanáct členů z Podroužkovy rodiny.

Dnes je to hromada starých černobílých fotografií. Pro spoustu ochotnických herců a taky pro vítkovické starousedlíky jsou to ale především vzpomínky na zlaté časy ochotnického divadla v ostravských Vítkovicích. Tradice je tu více než stoletá a svého času tu hrávaly spolky české, polské i německé.

„To jsem šestnáctiletá coby chasa,“ ukazuje na jednu z fotografií paní Podroužková. Jedna z prvních hereckých zkušeností. „Trému jsem měla možná větší, než když jsem potom měla větší role.“

Tehdy byl režisérem její strýc, tatínek stavěl kulisy a hrál menší role. „Znali mne tam od peřinky, no tak mne tam potom přibrali,“ vzpomíná.

Nakonec odehrála 62 rolí. Noc na Karlštejně hrála dvakrát – jednou s Otomarem Korbelářem a jednou s Radovanem Lukavským. Na divadelních prknech si svého času zahrála také s Radimem Uzlem, tehdy mladým lékařem.

Hrálo se v každé větší hospodě

Drahomíra Podroužková - Chudák manžel (1964)

Soubor z Dolu Jeremenko měl tradici dlouhou řadu desetiletí. „U zrodu jsem samozřejmě nebyla, protože v roce 1949 jsem měla sedm let. Ten soubor, to byli prostě havíři z dolu, ale prapůvod je v roce 1918,“ říká Drahomíra Podroužková.

Tradice ochotnického divadla v ostravských Vítkovicích ale před lety skončila, stejně jako provoz dolu, se kterým byli divadelníci spjati. Vítkovické herce naštěstí najdete na jiném místě.

„Kdysi se opravdu divadlo hrálo v každé vítkovické hospodě. Ve dvacátých letech tady byl divadelní spolek Máj. Takových pět až deset divadelních souborů ve Vítkovicích bylo, což opravdu zvedalo kulturní úroveň našich rodáků. Obsazovali Katolický dům, hráli na Kaplance, na Fojtství a ve Werks hotelu, což byl závodní hotel, který se dnes nazývá honosně Rothschild Palace,“ popisuje ochotnickou historii Lenka Kocierzová z Domu u šraněk.

Více se o ochotnících z Vítkovic dozvíte při poslechu přiloženého audio souboru (viz 'Přehrajte si celý příspěvek' v úvodu článku). Tento i další zvukové záznamy magazínu Křížem krajem najdete také v iRadiu.

Paní Podroužková ukazuje fotografii s mladým ochotníkem Radimem Uzlem (1978)
Spustit audio