Ke skvostům architektury Ostravy-Vítkovic patří budova radnice. Tato kulturní památka má 115 let

16. listopad 2017

Ostravský obvod Vítkovice oslavuje 660 let od první písemné zmínky o obci. V těchto týdnech pořádá výstavy, přednášky a další akce, které připomínají její historii i architekturu. Díky osvíceným majitelům hutí a železáren tam od poloviny 19. do začátku 20. století vznikl jedinečný komplex budov z režných cihel. Budování centra takzvaných Nových Vítkovic završila stavba radnice, která má také jubileum.

„Máme 115. výročí naší radnice. A takto pěkně ji postavil Max von Ferstel, známý vídeňský architekt,“ seznamuje nás s historií vítkovické radnice Lenka Kocierzová, rodačka z Vítkovic, dlouholetá místní kronikářka, průvodkyně a také výtvarnice.

„Celý ten styl vítkovický – někdo tomu říká vítkovická secese. Tady na té budově vidíme prvky neogotické, neorenesanční, barokní, románské. Ale zajímavé je, kolik druhů cihel si ten stavitel vymyslel a nechal vyrobit,“ upozorňuje Kocierzová.

A teď už míříme ke vchodu do radnice. „Než vstoupíme, podívejte se na mřížoví oken do sklepa. Je to secese. Nikde jinde nejsou podobné. A podívejte se na zelené kachličky u vstupu, stejné byly na naší vítkovické synagoze,“ dodává.

Dovnitř nás pouští místní kulturní referentka. Lenka Kocierzová upozorňuje na monumentální dvoukřídlé schodiště a také na výjimečné dveře obložené různými tvary cihel. „Podívejte, jak jsou krásně zasazeny do toho tvaru, jak ti naši předkové uměli využít každý centimetr nebo každý tvar, to je radost pohledět. A je dobře, že i dnešní řemeslníci dokáží ty repliky udělat,“ ukazuje naše průvodkyně.

Vidíme tady také vitráže s červenými a zelenými vzory. To jsou také repliky. Jsou zajímavé kromě jiného tím, že jsou na nich dodrženy vítkovické barvy. „A tady je další zajímavost, jakoby tajné schránky ukryté mezi cihlami. Do těch šuplíčků přes žlábek s otvorem stékala voda z vitráží. Voda se pak vylévala. Ale šuplíček vypadá jako cihla. Je tak důmyslně skryt, že jsme to objevili hodně pozdě,“ říká Lenka Kocierzová.

V nedaleké galerii Domu u šraněk je právě výstava k historickému výročí Vítkovic, která se věnuje také jedinečné architektuře z červených cihel.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio