Keltičkova kovárna připomíná prvopočátky hornictví v Ostravě

13. leden 2017

O tom, že uhlí na Ostravsku používal už pračlověk, se přesvědčíte na Landeku. Našly se tam totiž ohořelé zbytky. Ale ten pravý objev, který stál na počátku hromadné těžby černého zlata, a tedy průmyslového rozkvětu Ostravska, učinil údajně jeden ne příliš majetný kovář.

Pan Svatopluk Chodura si v domku ve Slezské Ostravě zřídil muzeum. Ovšem není to místo jen tak ledajaké, že by vás napadlo, že si v paneláku uděláte muzeum. Jsme na místě, kde kráčely dějiny Ostravy.

„Je to nejhistoričtější místo Ostravy. Je tady ta historická kovárna kováře Keltičky. Podle pověsti žil tady a bydlel a našel tady na povrch vycházející útvar karbonu, to prvotní uhlí, kterým se začalo tady v okolí topit. Keltička de facto tu Ostravu přebarvil na černo. Psal se rok 1776,“ říká pan Chodura.

Existenci kováře Keltičky je možné dohledat v dobových dokumentech. Na Zámostí také stávala historická kovárna. Dnes tam mají domek manželé Danuše a Svatopluk Chodurovi a při nejrůznějších úpravách a rekonstrukcích našli kladiva, kleště a další pozůstatky dávných kovářů.

„Je tady fotografie z roku 1880 a na ní je krásně vidět náš dům a poblíž něj stojí kovárna. Měla už prohnilou střechu, ale komín ještě stál. Takže v tom místě jsme potom našli tu rozbořenou výheň,“ dodává amatérský muzejník.

Chodurovi se rozhodli, že si v přízemní svého domu zřídí soukromé muzeum, které bude připomínat objevitele uhlí a také prvopočátky hornictví. Obdivovat v něm můžete nejen nejrůznější nálezy uhelnatých zkamenělin, ale také vybavení kovárny, náčiní potřebné k hornickému řemeslu, dobové fotografie, hornické kroniky nebo předměty dokazující, že majitel muzea je hrdý Slezan. Ostatně u plotu před muzeem nechal postavit kapličku věnovanou svaté Hedvice, patronce Slezska.

Kaplička svaté Hedviky - patrony Slezska

Návštěvu Muzea Keltičkova kovárna na Slezské Ostravě si dohodněte nejlépe předem. Telefonní kontakt najdete na stránkách www.keltickovakovarna.cz.

Spustit audio