Kočka rekordmanka. Z Ostravy až na Nový Zéland cestovala kočka rybářská

15. květen 2017
Dobré odpoledne

Ostravská zoologická zahrada má novou rekordmanku. Není největší, ani nejmenší, a ani neběhá nejrychleji. Zato je skvělá cestovatelka. Urazila totiž téměř 18 tisíc kilometrů, a to vzdušnou čarou. Řeč je o kočce rybářské.

Vůbec nejdelší transport v historii ostravské zoologické zahrady se podařil koncem zimy, kdy jej absolvovala samička kočky rybářské. Letěla do Zoo Hamilton, kde by měla vytvořit nový chovný pár, a podpořit tak populaci chovanou v lidské péči.

„Cejlonský poddruh kočky rybářské je velmi vzácný a není příliš často chovaný. I u nás, než se podařilo odchovat první mládě, to trvalo poměrně dlouhou dobu. Tato samička je třetím úspěšně odchovaným mládětem v Zoo Ostrava,“ uvedla v rozhovoru pro ČRo Ostrava mluvčí zahrady Šárka Nováková.

V Ostravě zůstali rodiče kočky cestovatelky, která byla třetím zdejším mládětem, které odcestovalo do jiné zoo. První dvě, byly to také samičky, byly v minulosti odvezeny do Zoo Praha a do Zoo Port Lympne.

Jak se létá kočkám na Zéland

„Samozřejmě tomu předcházela velice náročná příprava, vyjednávání, zařizování a organizace celé akce. Kočka letěla z Letiště Václava Havla v Praze, ‚přestupovala‘ v Dubaji a odtud letěla až na ten Nový Zéland,“ řekla mluvčí ostravské zoo.

Dodala, že zvířata se v rámci mezinárodní spolupráce poskytují ostatním zoologickým zahradám zdarma, čili se nejedná o žádný obchod se zvířaty. Hrazeny jsou náklady na transport a ty hradí zpravidla přijímající strana.

„O naší kočce máme zprávy, že na Nový Zéland dorazila v pořádku a že i absolvovala nějakou tu zabydlovací fázi a má se dobře. Takže věříme, že se časem sama stane mámou a odchová nějaké to mládě,“ uzavřela Nováková.

Spustit audio