Komby ušaté mají jednu skvělou vlastnost. Když s rozedněním ulehají k spánku, srolují své velké uši a neslyší nic

20. březen 2017
Dobré odpoledne

V pavilonu Tanganika můžou návštěvníci ostravské zoologické zahrady zahlédnout malé, hbité tvory. Mají velké oči i uši. Tyto poloopičky jsou totiž noční tvorové, a tak je jejich pozorování poněkud ztíženo temnotou ozářenou pouze jemným namodralým světlem. Přesto ta námaha stojí za to.

Spolu s mluvčí ostravské zoo Šárkou Novákovou vstupujeme do krásně temné noční Tanganiky a snažíme se zorientovat. Co víme, že se tady udály radostné noviny. Mláďata se narodila v expozici s kombami ušatými.

„Narodila se do budek, protože komby ušaté jsou dutinová zvířata. I v přírodě se skrývají do dutin. Zpočátku mláďata tráví čas výhradně tam, v bezpečí,“ říká v rozhovoru mluvčí zahrady.

V expozici jsou dvě mláďata. Narodila se dvěma samicím v průběhu ledna. Jsou to zkušené matky, takže péče probíhá relativně bez problémů. Když budete trpěliví a budete mít trochu štěstí, mláďata při návštěvě zoo uvidíte.

„Komby jsou savci a patří mezi poloopice, takže jsou příbuzní lemurům. Nevypadají úplně jako typické opičky a jak název napovídá, tak komba ušatá má výrazné ušní boltce. Je to noční živočich a tak i ten sluch je velice důležitý,“ dodává Šárka Nováková.

Více se o způsobu života komb ušatých dovíte audio záznamu – viz odkaz Rozhovor s Šárkou Novákovou.

Spustit audio