Komedií omylů začínají v Ostravě Letní shakespearovské slavnosti

17. červenec 2017
Dobré odpoledne

V Ostravě začínají Letní shakespearovské slavnosti. Hlavní scéna je na slezskoostravském hradě. K desátému výročí festivalu připravili organizátoři bohatší program. Kromě inscenací domácí produkce a pražských představení, mají diváci příležitost vidět Shakespeara v exotickém podání. Přijedou totiž soubory z Indie a Číny.

Festival zahajuje obnovenou premiérou inscenace Komedie omylů v režii Petra Gábora. „Vlastně jsme si říkali, jakým způsobem si těch deset let připomeneme. Komedie omylů byla úspěšná a vždycky jsem si myslel, že by si zasloužila více lidí, než kolik ji vidělo,“ říká jeden z hlavních organizátorů Andrej Harmečko.

Například scénu nakonec bylo třeba vyrobit úplně znovu. A mírně se změnilo i obsazení. „Například Vladimír Polák podstoupil jakýsi hubnoucí proces a museli jsme mu více vycpat břicho, aby vypadal s Jirkou Sedláčkem více jako dvojče. Zajímavé, že herci to měli po těch deset letech stále hodně zažité, hodně si pamatovali a měli na co navázat,“ dodává Harmečko.

Z ostravské festivalové produkce je na programu také loni poprvé uvedený Hamlet v režii Janky Ryšánek Schmiedtové s Tomášem Savkou. Podle Harmečka stojí za to ho vidět. „Když mi řekl kolega, že Hamleta bude hrát Tomáš Savka, říkal jsem si, že on nemůže být Hamlet. Ale je jeden z nejlepších Hamletů, které jsem kdy viděl. Spolu s Miroslavem Etzlerem, Pavlína Gajdošíková... je to výborné představení,“ míní.

V komponovaném večeru Pocta Shakespearovi se na hrad po letech vrátí Jan Tříska. A díky spolupráci s mezinárodním shakespearovským festivalem v Gdaňsku a londýnským divadlem Globe přivážejí organizátoři do Ostravy divadla z Číny a Indie.

Soubor z Hongkongu zahraje představení Titus Andronicus, herci z Kalkaty předvedou svého Macbetha. „U obou představení budou české titulky, takže divák se neztratí. Třeba ten indický je v Bengálštině, to je jediný Shakespear přeložený do Bengálštiny. Tam se normálně čaruje. V tom textu jsou tři čarodějnice, které ovlivňují ten děj. To představení je na těch čarodějnicích postaveno, oni vyprávějí ten příběh,“ popisuje Harmečko.

Festival přináší celkem 23 shakespearovských večerů a trvá do 10. srpna.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio