Komorní scéna Aréna dnes přichází s další novinkou sezóny. Uvede grotesku Slepice

24. březen 2017
Dobré odpoledne

Na jeviště ostravské Komorní scény Aréna dnes přiletí Slepice. Jmenuje se tak hra současného ruského dramatika Nikolaje Koljady, kterou novopečené Divadlo roku nastudovalo jako další premiéru letošní sezóny. Groteska z divadelního prostředí popisuje střet milostného pětiúhelníku, který se jednou časně ráno potká v bytě mladé herečky.

Jmenuje se Nonna, ale její kolegyně ze souboru jí neřeknou jinak než „Slepice“. Mladá herečka totiž od základů otřese chodem jednoho oblastního divadla, a to když poblázní všechny zdejší muže a životní partnery místních hereček! Příběh začíná ve chvíli, když si s ní jedna z podvedených primadon přijde vyřídit účty.

„Sice jde o hru, která je z divadelního světa, ale ten divadelní svět tam dělá jenom atmosféru. Jinak to je hra o všech lidech, kteří se nějakým způsobem uprostřed života rozhodnou udělat změnu a nemají pro ni dostatečně sil, ani dostatečně volného myšlení,“ popisuje hostující režisérka Janka Ryšánek Schmiedtová.

Celý děj se přitom odehrává v jednom malém nuzném kamrlíku v podkroví, kde se nad ránem postupně sejde pět zaměstnanců divadla. Nebude nouze o hlasité výstupy a dojde i neúspěšné pokusy o sebevraždu.

„Ta inscenace se dá dělat na tisíc způsobů. Někdy to může být takový bulvár a myslím, že tím jak je to zakotveno v tom Čechovovi, tak je to i pro Arénu výzva, co všechno se s tím dá udělat,“ říká dramaturg Arény Tomáš Vůjtek, který po Slepici sáhl namísto zrušené hry Smrtikrásky. Zhruba dvouhodinovou komedii zkrátili s režisérkou téměř na polovinu.

A jak se s důvěrně známým prostředím hry popasovali herci Arény?

„Já nemám moc ráda, když se něco dělá a je to důvěrně známé prostředí. Nebo když mám hrát role, které se mě osobně dotýkají. Ale ta postava je úplně jiná než já ve skutečnosti, to zas jo,“ říká Zuzana Truplová.

„Možná právě v tom je to jakoby těžké si uvědomit a umět si naplno ze sebe udělat legraci,“ dodává Šimon Krupa.

Právě kvůli němu Aréna předsunula premiéru Slepice neobvykle už na pátek. Důvodem je jeho nominace do nejužšího výběru na Cenu Thálie a její vyhlášení připadá právě na sobotu.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.