Kopii Turínského plátna uvidíte na zámku v Karviné-Fryštátě. Plátno je považované za pohřební rubáš Ježíše Krista

8. únor 2017

Na zámku v Karviné-Fryštátě visí kopie Turínského plátna. Památkově chráněný exponát ze 17. století doplňují na výstavě i další cennosti z Broumovského kláštera, například relikviáře a ornáty.

Plátno považované za pohřební rubáš Ježíše Krista. To je slavné a tajemstvím obestřené Turínské plátno, jehož kopie se v těchto dnech nachází na výstavě ve fryštátském zámku. Do Karviné jej zapůjčil Broumovský klášter, kde historický exponát z roku 1651 nedávno objevili.

„Je to jedinečná barokní záležitost a je to nejlepší kopie, která se nachází na sever od Alp,“ říká kastelán fryštátského zámku Radim Kravčík.

Karvinský magistrát musel speciálně pro tuto výstavu splnit řadu přísných podmínek. Výstava si vyžádala zajištění speciálního osvětlení nebo odpovídající vlhkost.

„Speciální osvětlení nesmí přímo osvicovat tkaninu, stále musíme mít zastíněná okna, aby sem nedopadaly sluneční paprsky,“ upřesnila pracovnice magistrátu Ingrid Szczypková.

Katolická církev označuje plátno za symbol Kristova utrpení. Na lněné látce je otisk muže pouhým okem rozeznatelný při pohledu z větší vzdálenosti. Plátno má rozměry 436x110 cm a je nepochybně největším lákadlem výstavy.

Více se o tajemném plátnu dovíte v audio záznamu – viz odkaz ‚Poslechněte si celou reportáž‘ v úvodu článku.

autor: čan
Spustit audio