Kopřivnický útulek pro psy má 20 let. Útočiště tam za tu dobu našlo 4,5 tisíce psů

20. září 2017

Daleko od obytných domů na okraji Kopřivnice vznikl před 20 lety psí útulek. Jeho otevření poznamenaly tehdejší velké povodně, nakonec ale zařízením za dvacet let prošly čtyři tisícovky psů. Starají se o ně místní strážníci a také věrná skupina několika dobrovolníků, kteří jsou kvůli psům ochotni ustát i nějaké to zranění.

„Toto je zrovna pejsek, kterého jsme odchytávali u bezdomovců. Byl agresivní. Dnes už se nechá pohladit a je úplně socializovaný. Lidé ho berou na procházky, takže to prostředí mu vyloženě prospělo. Hledá nového majitele,“ říká velitel Městské policie Kopřivnice Jan Müller.

Útulek slaví 20 let, proč vlastně vznikl? „Tenkrát jsme řešili problém, co se psy v jednotlivých městech. Připojil se k nám Nový Jičín a na zelené louce se v roce 1997 za 2,5 milionu korun postavil útulek s kapacitou 45, 50 psů,“ dodává velitel strážníků.

Otevření tehdy ale jednoduché nebylo. Zkomplikovaly ho tehdejší povodně. „Z toho mírného kopečku nad námi se splavilo bahno. Kotce byly zatopené bahnem. První pejsci, kteří sem po vyčištění putovali, byli z Krnova. Takže jsme pomohli útulku v Krnově,“ vzpomíná Müller.

Ivana Pavlisková je jednou z dobrovolnic, která pravidelně přichází do útulku tady v Kopřivnici. „Chodím do útulku venčit, protože těm psům to dělá dobře. Pes v útulku je zavřený celý den a potřebuje hlavně lítat, lítat a lítat. Potřebuje si očichat terén, potřebuje se vyvenčit. A protože podmínky toho útulku to neumožňují, tak se jim snažíme nějak zpříjemnit pobyt,“ říká dobrovolnice.

Dělníci opravují kotce v kopřivnickém útulku

Do útulku chodí už pět a půl roku. Za tu dobu toho se psy poměrně dost zažila. Zážitky z kopřivnického psího útulku dokonce sepsala do knihy. Jmenuje se Potkala jsem psy, útulek a lidi.

Kopřivnický psí útulek má 20 let
autor: Michal Polášek
Spustit audio