Kostel sv. Bartoloměje v Kravařích byl prvním dílem stavitele Seyfrieda

16. listopad 2015

Vodítkem je bílá renesanční věž a taky typická cihla na novogotické přístavbě chrámu. Takhle s jistotou poznáte farní kostel svatého Bartoloměje v Kravařích na Opavsku. Příští rok oslaví farníci 120 let od okamžiku, kdy jej vybudoval stavitel a místní rodák Josef Seyfried.

Kravařskému rodákovi se přezdívalo "stavitel chrámů" a právě místní kostel byl jeho prvním chrámovým počinem.

„Kostel stojí na místě staršího kostela. Když přijíždíte do Kravař, je patrné i pro člověka, který nerozumí architektuře, že věž, která stojí vedle kostela, k tomu kostelu nepatří, že je ze staršího období,“ vysvětluje farář Daniel Vícha.

První rozdíl je barevný – věž je bílá, kostel je cihlový. Architektonicky pak věž patří do renesance a stavba kostelního chrámu je novogotická.

„Ale myslím, že na Hlučínsku jsou všechny kostely krásné. A toto není jediný kostel, který byl postaven nebo přestavěn Josefem Seyfriedem,“ dodává farář.

Díla stavitele chrámů Josefa Seyfrieda najdete hlavně na Hlučínsku

Pracovna stavitele chrámů

Víte, kde v kraji najdete nešizenou katedrální gotiku na vesnici? Typická je pro region Hlučínska. Hned v několika obcích nechal své vizitky stavitel Josef Seyfried, rodák z Kravař a "stavitel chrámů". Výstava na místním zámku připomíná 150 let od jeho narození.

Kostel sv. Bartoloměje byl však první stavbou, se kterou se Seyfried ve svých zhruba třiceti letech zapsal.

„U interiéru tohoto kostela lze výrazně vysledovat vliv architekta Albina Theodora Prokopa, u něhož Josef Seyfried působil v mládí během praxe. Bohatě profilované svazkové pilíře oddělují hlavní loď od lodí postranních a žebrová klenba je provedena pomocí cihlových tvarovek,“ popisuje historik umění Adam Hubáček.

Více se o chrámu svatého Bartoloměje v Kravařích dovíte v magazínu Křížem krajem – viz audio.

Spustit audio