Krása, která zahaluje. Na výstavě o dějinách textilnictví

27. březen 2015

Krása, která zahaluje. To je podtitul nové externí expozice, kterou Městské muzeum Rýmařov zřídilo v budově rýmařovské textilky Hedva Brokát. Výlet v čase začíná před staletími u prvních tkalcovských stavů, nabídne ovšem i výlet do Afriky a taky nepřeberné množství kravat.

Najdete tu pestré šátky pro parádivé Afričany, honosné ornáty pro kněze a taky kravaty pro pány elegány. Tohle vše patří do tradiční textilní produkce, kterou lidé na Rýmařovsku znají velmi dobře. Blíže se s ní teď mohou seznámit taky návštěvníci Rýmařova na expozici o dějinách textilnictví.

„Je to původní prodejna art deco, která je vlastně prohlášena za kulturní památku,“ říká Růžena Zapletalová, ředitelka Muzea Rýmařovska, se kterou vcházíme do opravdu skvostné prodejny.

Jestli jste milovníci kravat, tenhle svět barev a vzorů tradičních vázanek tam můžete obdivovat. Právě tam se přenesete na počátek minulého století a můžete si dokonce v dobových kulisách představit, jak kolem zákazníků kdysi kmital prodavač a nabízel jim nepřeberné množství kravat.

„Je to skutečně celek původní prodejny nákrčníků neboli kravat, která v Praze byla zhotovena v roce 1926. Jsou zde desítky tenoučkých zásuvek a šuplíčků, které bývaly plné kravat. Je to ve stylu art deco, což byl dekorativní a zároveň funkční styl. Takto přesně vypadala s tím, že tam ještě byl štukový strop a dlažba. To tady nevidíme, ani původní lustr. Ale vidíme zde ten původní komplex,“ doplňuje kurátor muzea Michal Vyhlídal.

Krása, která zahaluje. Na výstavě o dějinách textilnictví v Rýmařově

Část expozice vytvořila samotná Hedva v roce 2013, a to o tkalcovství. Na ni teď navázala výstava Muzea Rýmařovska, která ukazuje dějiny textilnictví v regionu. Protože je expozice externí, nenajdou ji návštěvníci pod střechou muzea v centru města, ale právě v budově Hedvy Brokát v Opavské ulici.

Za dalšími podrobnostmi vás do Rýmařova zveme prostřednictvím našeho rozhlasového magazínu Křížem krajem. Jeho záznam si poslechněte kliknutím na odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Tento i další díly pak najdete v iRadiu.

Krása, která zahaluje. Na výstavě o dějinách textilnictví v Rýmařově
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.