Krásy a zajímavosti Malé Morávky. A tajemný borůvkový likér

18. březen 2015

Malá Morávka v Jeseníkách přitahuje v zimě lyžaře a po zbytek roku zase turisty, milovníky přírody i ochutnávače borůvek. Každý rok tam mimo jiné pořádají borůvkové hody a spoustu dalších akcí. Místní labužníci vyrábějí z borůvek i speciální likér, který prý má jedinečnou chuť.

V Malé Morávce a v okolí Karlova pod Pradědem v Jeseníkách se každoročně koncem srpna konají takzvané Borůvkové hody. Milovníci borůvek se tam sjíždějí, aby si užili místní speciality. Nechybí borůvková polévka, kynuté knedlíky, koláče, omelety s borůvkovými povidly ani borůvkové pivo. Ovšem podává se i takzvaný Borůvkový sen, což je likér, jehož složení obyvatelé pečlivě tají.

A i kdyby nám prozradili, co je vedle borůvek a cukru jeho hlavní přísadou, stejně by nám to bylo k ničemu. Protože pokud nemáte borůvky poctivě nasbírané v lesích pod Pradědem, tak se vám stejně ten pravý borůvkový likér udělat nepodaří.

Podle pamětníka a rodáka z Malé Morávky Gerharda Mendroka se likér začal nejprve v malém množství vyrábět na horské chatě Švýcárna pod vrcholem jesenického Pradědu. Odtud se přes několik horských chat dostal až do Malé Morávky, kde před deseti lety vznikla tradice Borůvkových hodů.

Gerhard Mendrok dodává, že ochutnal borůvky z Polska, z Německa, borůvky rostoucí v nížinách, ale nikde nebyly tak chuťově skvělé, jako právě v lesích pod Pradědem, okolo Karlova a Malé Morávky. Zdejší plody jsou prý ostré, sladkokyselé a pěkně šťavnaté. A právě jejich chuť dodává likéru jeho neopakovatelnost.

Tajemný borůvkový likér

Samotný likér je vyrobený z 40procentního alkoholu, místní však nechtějí prozradit, o jaký jde druh nebo výrobce. Dále se do něj dává cukr a borůvky, vše v poměru jeden díl alkoholu, jeden díl cukru a jeden díl borůvek. Po šesti týdnech macerování je borůvkový likér připravený k pití.

Místní chataři ovšem upozorňují, že likér dokáže z čilého turisty udělat v horkém letním dni zvadlou figurku, která se může v hlubokých lesích okolo Malé Morávky lehce ztratit.

Více si o Malé Morávce poslechněte v záznamu magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Tento i další díly pořadu najdete v iRadiu.

autor: Artur Kubica
Spustit audio