Krémy s vysokým UV faktorem jsou kontraproduktivní

13. listopad 2016

Mezi látky důležité pro náš organismus patří vitamin D. K čemu je důležitý a jak ho doplňovat? V jakých potravinách se nachází? A jak je to s opalováním? Na tyto otázky zná odpověď Petr Fojtík, zástupce primáře centra péče o zažívací trakt Vítkovické nemocnice.

Vitamin D vzniká v kůži pomocí slunečního záření. Takto pokožkou a osluněním vznikne většina vitaminu v těle, pouhých 10 až 20 % přijímáme potravou.

„Hlavním zdrojem vitaminu D v potravinách jsou ryby. Největší koncentraci mají tresčí játra, sardinky a losos. Ostatní potraviny jako mléko, vejce a maso ho mají jen minimální množství. I tak ale byste pro splnění denní dávky museli sníst tři krabičky sardinek denně,“ říká doktor Petr Fojtík.

Lepší tedy je hlídat si přiměřený zdroj osvitu sluncem, doporučují se dvě týdenní dávky po třiceti minutách. Získáte tak zásobu na týden až dva týdny dopředu.

Česko se nachází v zeměpisném pásmu, kde je od října do května minimální osvětlení sluncem, proto má v zimních měsících 80 % lidí vitaminový deficit. Při současném životním režimu se totiž celý den nacházíme v uzavřené místnosti, sklo v oknech brání v průchodu záření, málo se pohybujeme venku na přirozeném prostředí a opalujeme se za intenzivního používání krémů s ochrannými prostředky.

Kam nechodí slunce, chodí lékař

„Krémy s vysokým UV faktorem jsou přitom kontraproduktivní. Jak říkaly naše babičky – kam nechodí slunce, tam chodí lékař. Už takový krém s UV filtrem osm, který dnes používá málokdo, sníží příjem správného záření o 97 procent. Dermatologové můžou oponovat, že riskujete rakovinu kůže, ale to už je opravdu extrém. Pokud se nebudete opalovat pod přímým sluncem a vyhnete se období mezi 11. a 13. hodinou, tak se nemůže stát nic špatného. Přirozené opalování při ranní nebo odpolední práci na zahradě je neškodné,“ shrnuje doktor Fojtík.

Samá pozitiva

Vitamin D je přitom důležitý už v mládí při vývoji plodu. Hlavní úkol tohoto vitaminu je vstřebávání vápníku z potravy. Ve stáří je nedostatek vitaminu jednou z příčin senilní osteoporózy.

Vitamíny

Pokud bychom se naopak podívali na pozitivní vlivy vitaminu, jedním z vedlejších účinků je zlepšení fungování svalstva. Vitamin D také může pomoci k vyléčení autoimunitních onemocnění, ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby. Rovněž pacienti s celiakií by měli zvýšit přísun vitaminu přinejmenším první rok po diagnóze.

Množství vitaminu D v těle si můžeme nechat i změřit, jde o standardní vyšetření v laboratořích. Doplnění ve stravě pak lze učinit v podobě kapek nebo tabletek. V lékárnách jsou tyto produkty volně prodejné a většinou platí, že jedna tabletka se rovná celodenní dávce. Jsou výborně vstřebatelné, protože vitamin D je rozpustný v tucích. Předávkování je velice vzácné, dochází k němu až při požití tisícinásobné dávky.

autoři: š.iva , Andrea Černá
Spustit audio