Křížem krajem: Bezručova chata na Lysé hoře

12. září 2014

Polévku si dáte v panoramatické restauraci s výhledem na beskydské kopce a v patře v noclehárně si ustelete ve vlastním spacáku. Tohle všechno nabídne Bezručova chata na vrcholku Lysé hory v Beskydech už v příštím roce. Stavba kopie někdejší vyhořelé útulny se blíží do finále.

Když v sedmdesátých letech vyhořela, turisté přišli o jednu z nejoblíbenějších základen v beskydských kopcích. Bezručova chata na Lysé hoře ale pomalu vzniká znovu.

Horská útulna dostává tvar pod dohledem Klubu českých turistů. Jak moderně vybavený dům pod oblaky roste, se můžou přesvědčit všichni ti, kteří nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd statečně zdolají.

„Tady se nacházíme v prostoru, kterému říkáme panoramatická restaurace. Je odtud nádherný výhled. Dnes vidíme Malou Fatru, Rozsutec – Malý a Velký,“ ukazuje Jiří Stejskalík z Klubu českých turistů. Pokud ho na Lysé potkáte, třeba vás pozve dál na prohlídku.

„V tomto prostoru budou velká kachlová kamna – odspodu až nahoru, jako dominantní krb, který bude teplovzdušně vytápět i horní patra,“ dodává Stejskalík.

Klub českých turistů se chatu snaží postavit s pomocí veřejnosti. A pomoc dárců turisté vítají.

Klub turistů nabídne školám enviromentální výchovu

Útulna nebude jen obyčejnou horskou hospodou. Sem chtějí turisté přivést školáky a nabídnout jim netradiční učení na horském vzduchu a v terénu.

„Vycházíme z toho, že každé čtvrté dítě dnes trpí nadváhou. Děcka se nehýbou, sedí u počítačů. A my je v rámci školní výuky chceme dostat do terénu. Od příštího školního roku začínáme experiment enviromentální výchovy dětí ze základních škol,“ dodává Jiří Stejskalík.

Chata za asi třicet milionů korun se otevře v příštím roce.

Více si o stavbě nové Bezručovy chaty na Lysé hoře poslechněte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku). Tento i další díly magazínu Křížem krajem najdete v iRadiu.

Spustit audio