Křížem krajem mezi mladými vědci

12. listopad 2015

S magazínem Křížem krajem se dnes vydáme mezi mladé vědce. Konkrétně na výstavu Máme energii na rozdávání, která je k vidění ve Velkém světě techniky v Dolní oblasti Vítkovice. Katedra energetiky Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava na ni přispěla dvěma modely, za které získala první a druhé místo v soutěži vysokých škol.

V konkurenci téměř 70 soutěžících z různých vysokých škol uspěli Ostravané hned se dvěma modely: pražírnou kávy a popcornovačem. A jak chutná káva z univerzitního kávovaru i popcorn z popcornovače? U modelu popcornovače jsme se zastavili s vedoucí katedry Dagmar Juchelkovou a vynálezcem Petrem Pavlíkem.

„Nadšení dětí je nebetyčné, takže začneme vyrábět popcorn. Ale jinak budeme předvádět, jak funguje fluidní kotel pro vytápění. To je to samé,“ usmívá se vedoucí katedry.

„Stroj vznikl ve spolupráci s technickou univerzitou ve Vídni, která je naším partnerem. Uvažovali jsme, co vymyslet, abychom lidi k našemu stánku vůbec přilákali. Protože oni projdou okolo a vidí něco – vysoká škola, energetika... a nepřijdou. A tím, že jsme vymysleli ty modely, tak je to zaujme, mají možnost si to vyzkoušet a hlavně ochutnat, to je asi ta nejdůležitější část toho,“ vysvětluje Petr Pavlík a zapíná stroj.

„My tomu skleněnému válci říkáme reaktor a neděje se nic jiného, než že ta kukuřičná zrna vystavíme teplotě, v tomto případě je to nějakých 180 stupňů, dojde k tomu, že zrno pukne a vznikne ten charakteristický popcorn, který je vlivem toho proudícího vzduchu vynesen do cyklonu, což je energetický prvek, kde dochází k odloučení toho proudu vzduchu a dolů nám padá už hotový,“ pokračuje ve vysvětlování mladý vynálezce.

Najdete tu stovku interaktivních exponátů

Dětem produkt chutná.

Každý pátek a sobotu se až do 7. prosince můžete ve Velkém světě techniky Dolní oblasti Vítkovice setkat s takzvanými Dny s báňskou. Zástupci jednotlivých fakult této ostravské univerzity dětem ukazují, jak fungují různé modely, které vznikly právě na akademické půdě. Na vlastní kůži se také mohou přesvědčit, že i technika může být zábavná.

Pokud se chcete nejen o vítězných modelech dozvědět více, poslechněte si náš dnešní magazín Křížem krajem - viz odkaz 'Přehrajte si celý příspěvek'.

autor: dam
Spustit audio