Křížem krajem: Muzeum Moravských bratří v Suchdole nad Odrou

16. červenec 2015

Suchdol nad Odrou je ukázkou příkladné náboženské tolerance. Nemá ani 3 tisíce obyvatel, zato se v něm lidé hlásí rovnou k šesti církvím. A všichni pečují o muzeum s odkazem Moravských bratří.

Komenský by měl radost. Suchdol nad Odrou býval totiž jedním z míst, kde lidé vyznávali víru Jednoty bratrské.

Pohled do expozice muzea

I v dobách pozdějšího náboženského pronásledování po bitvě na Bílé hoře se právě tady vyskytla spousta jeho duchovních pokračovatelů sdružených v církvi Moravských bratří.

Ze Suchdola nad Odrou často odcházeli muži z církve Moravských bratří na misijní cesty do světa šířit křesťanství, mír a vzdělanost.

Nezřídka se dostali do velmi exotických míst, kde získali domorodce na svou stranu třeba tím, že je naučili nové řemeslo nebo učili jejich děti.

Jen ze Suchdola nad Odrou pocházelo 61 misionářů. To je opravdu světový unikát, na který jsou členové z historicko-vlastivědného spolku Moravian zvláště hrdí.

S příběhy jednotlivých misionářů i celé církve Moravských bratrů se můžete seznámit v suchdolském Muzeu Moravských bratrů.

V magazínu Křížem krajem nás tam zavedla Romana Kubicová. Záznam pořadu najdete pod odkazem 'Přehrajte si celý příspěvek'.

Spustit audio