Křížem krajem na návštěvě Beskydské šachové školy

8. prosinec 2014

Šachy, to je hra stará už dva tisíce let. Rozvíjí logické myšlení, prostorovou představivost a celkově kultivuje člověka. Proto se ve Frýdku-Místku zaměřili na výuku zejména malých dětí.

Ne nadarmo jsou šachy královskou hrou. Pokud si je chcete zahrát, musíte se totiž na chvíli stát dobrým stratégem i umělcem. A posedět si nad nimi a pořádně se zapotit můžete i čtyři až šest hodin.

Na světě je prý více než 600 milionů aktivních šachistů. A jen ve Frýdku-Místku jich Beskydská šachová škola sdružuje kolem pěti set. Její čestný předseda Karel Kubala prý řekl: Možná mezi námi vyrostou i velmistři, my však hrajeme šachy proto, abychom se naučili lépe poznávat svět.

A na poznání malých i velkých šachistů z Frýdku-Místku vás zveme i my. Vydáme se do Střediska volného času Klíč. Hučí to tam jako v úle. Ve třidách se rozehrávají malí šachisté, kteří sem přijeli z okolí na okresní přebor. Jiní si na nástěnce vzrušeně ukazují, jaké momentálně zaujímají pořadí v žebříčku nejúspěšnějších hráčů.

Reportáž z návštěvy Beskydské šachové školy si poslechněte v přiloženém audio souboru (viz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku). Tento i další díly magazínu Křížem krajem pak najdete v iRadiu.

Spustit audio