Křížem krajem na procházce v klimkovickém lesním parku

9. prosinec 2015

Magazín dobrých zpráv a zajímavostí vás zve na procházku do Klimkovic. Nepůjdeme však do lázní, čeká nás procházka přírodou.

Lesní park, který začalo z lesa vedle klimkovických lázní budovat občanské sdružení Čisté Klimkovice už v roce 2011, se rozrostl letos na podzim nejen o další úseky, ale také o nové hrací a cvičební prvky, aby je mohli využívat i lidé s tělesným postižením.

„Je to tvořeno pro lidi, kteří mají berličky, případně vozíčky, protože ty cesty jsou dvě. Jedna je hlavně pro vozíčkáře, ti nemusí zdolávat žádné překážky, a vedle nich je dráha, která se musí podlézat, přeskakovat. Ta je pro ty, kteří mají to štěstí a jsou zdraví. Takže v tom cíli budou všichni stejně,“ říká Jakub Unucka, iniciátor lesoparku z občanského sdružení a místostarosta Klimkovic.

Právě proto, že je lesopark i s posedem pro vozíčkáře nedaleko Sanatorií Klimkovice, využívají ho i pacienti, kteří se v lázních léčí. Ti si mohou vyzkoušet třeba i posed pro vozíčkáře. Je první, minimálně v okolí.

„Dali mi plechové koleno a poslali sem, aby mě omladili. Je mi teprve sedmdesát a jsem z jižní Moravy. Přijela jsem včera, takže tam teprve půjdu. Jsem ráda, že jsem se to dozvěděla,“ těší se paní Eva, která do lázní přijela.

Na procházku do unikátního lesoparku poblíž klimkovických sanatorií jste zváni v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si záznam pořadu – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

„Na konci té dráhy jsou zvířátka. To je asi taková naše největší chlouba. Jsou tam medvědi, zajíci, lišky. Jsou to interaktivní prvky, se kterými si děti můžou hrát. Medvědovi mohou prohazovat břicho, muflonovi mohou prohazovat pařezy, do ježka mohou píchat klacíčky. To děti určitě zaujme,“ směje se Jakub Unucka.

autor: dam
Spustit audio