Křížem krajem na prohlídce areálu farního kostela ve Stěbořicích

3. únor 2015

Lidová legenda praví, že v pohřební kapli ve farním areálu ve Stěbořicích na Opavsku odpočívá bezhlavý rytíř. Jestli je na tomhle povídání zrnko pravdy, těžko říct. Každopádně i tahle historka může být jedním z magnetů, které vás mohou přitáhnout ke stěbořickému kostelu.

Najdete tam trávník téměř golfových kvalit, jezírko s vodní kaskádou a dokonce stopy po bezhlavém rytíři. Farní areál ve Stěbořicích u Opavy vypadá po obnově svěže a atraktivně a pro místní i návštěvníky je malou oázou.

S nápadem na jeho proměnu přišel před lety otec Jožka, jak se oblíbenému faráři Josefu Motykovi v širokém okolí říkalo. A chtěl, aby se u kostela líbilo hlavně dětem. Přesvědčili jsme se, že tohle se jemu i jeho následovníkům beze zbytku podařilo.

„Třeba tady ty pískovcové ovečky nebo zvonička, na kterou když zazvoníte, tak se spustí vodopád. Ten ale teď bohužel v době mrazu nespustíme,“ říká pan farář Klement Rečlo.

Na farní zahradě udělali stěbořickým dětem ‚čabrání‘, což je oblíbená aktivita všech dětských duší. Jak na to vůbec přišlo vytvořit vodní kratochvíli?

„Obec na tom má minimální podíl, je to pro nás spíš inspirace. Hlavní podíl na tom má zemřelý předchůdce pana faráře Rečla páter Josef Motyka, který to celé inicioval, zajistil to celé i s nějakým financováním a materiálem,“ vysvětluje starosta Roman Falhar.

Farní areál u kostela Narození Panny Marie ve Stěbořicích na Opavsku je místem, kde si člověk opravdu odpočine. Původně neupravená plocha je protkaná cestami a vystříhanými trávníky a mezi tím vším tu najdete taky malé atrakce.

Vydejte se s námi na prohlídku prostřednictvím magazínu Křížem krajem. Spoustu zajímavostí uslyšíte v záznamu pořadu (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘ v úvodu článku).

Zahrada z ptačí perspektivy
Spustit audio