Křížem krajem na výstavě historických dřevěných pohlednic

11. červen 2015

Karel Mlýnek sbírá dřevěné pohlednice a vlastní jednu z největších sbírek v republice. Najdete v ní spoustu jedinečných kousků, třeba pohlednici z dob Rakouska-Uherska z roku 1894. Část sbírky teď vystavuje galerie ve Vratimově.

Představte si, že byste místo SMS zprávy poslali svým blízkým pozdrav na dřevěné, ručně malované pohlednici. Před více než sto lety taková pošta nebyla nic neobvyklého. Staré časy učarovaly sběrateli Karlu Mlýnkovi z Vratimova. Ten totiž dřevěné pohlednice sbírá. Vratimovská galerie část jeho sbírky představuje na aktuální výstavě.

„Tady bude takových dvacet nainstalovaných obrazů a na každém bude nějaké téma, od roku 1890 až po dnešek. Takže asi 125 zachycených let,“ řekl nám během příprav na výstavu vratimovský sběratel dřevěných pohlednic Karel Mlýnek.

Karel Mlýnek sbírá dřevěné pohlednice dobrých dvacet let. Za tu dobu nashromáždil početnou sbírku s unikátními kousky. Dřevěné pohlednice se podle jeho slov vyráběly z tvrdého i měkkého dřeva, vystopovali byste smrk, dub i třeba buk nebo eukalyptus. Pozdrav vonící dálkami mohl přijít taky na korku nebo dokonce v kůži.

Dřevěná pohlednice ze sbírky Karla Mlýnka

Část unikátní sbírky Karla Mlýnka bude ve vratimovském kulturním středisku k vidění do půlky července. Ten nejstarší, který si můžete prohlédnout, je z konce 19. století ještě z dob Rakouska-Uherska.

Více se o dřevěných pohlednicích dovíte v magazínu Křížem krajem. Poslechněte si audio záznam pořadu (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘) a dozvíte se další zajímavosti a podrobnosti.

Dřevěná pohlednice ze sbírky Karla Mlýnka
Spustit audio