Křížem krajem po stopách řeznického cechu ve Štramberku

12. duben 2016

Šest malých krámků se spouštěcími pulty a důmyslný prodejní systém. Tak to vypadalo v 19. století ve štramberském řeznictví. Domek s šindelovou střechou stojí ve městě dodnes.

Pokud plánujete výlet do malebného Šramberku, nenechte si ujít návštěvu tamního informačního centra. Nejen, že se dozvíte zajímavé tipy na výlety, ale zároveň navštívíte stavení s velmi zajímavou historií. Ještě do první poloviny 20. století totiž v domečku nedaleko hlavního náměstí působili štramberští řezníci.

„Masné krámy byly postaveny roku 1822. Stavělo to pět řezníků, šestá byla obec, která se na tom podílela,“ připomíná milovník štramberské historie Josef Hrček.

Ony masné krámy jsou vlastně objekt bílého domku se znakem informačního centra. Stojí z boční strany štramberské radnice při příjezdu na náměstí.

„V tom domě bylo šest zaklenutých kójí a střední hala s dřevěným stropem a z té haly se prodávalo maso. Zajímavé na tom je, že se ti řezníci museli po určité době střídat, protože ti u hlavního vchodu měli určitě větší tržbu než ten, který byl v rohu,“ popisuje tehdejší marketingový systém pan Hrček.

Dnes už ale není v masných krámech po řeznících ani památky. Prodej masa tady vystřídalo nejdříve městské muzeum, potom expozice Zdeňka Buriana a naposledy městské informační centrum s galerií. A ani to se tady už dlouho nezdrží.

„Muzeum Novojičínska plánuje v této prostoře udělat velké zásahy. Chtějí to opravit a mělo by z toho být nějaké archeologické pracoviště, kde budou určitě sbírky, protože Štramberk má velmi rozsáhlou sbírku zkamenělin a pravěkých artefaktů. Takže chtěli bychom, aby to nějakým pěkným způsobem doplňovalo tu štramberskou nabídku,“ prozradila vedoucí štramberské kultury Anna Rašková.

Více se o štramberských masných krámech dovíte, když si poslechnete záznam našeho magazínu Křížem krajem (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.