Krmelínští farníci mají po desetiletích čekání centrum setkávání

17. listopad 2016

Krmelínu na Frýdecko-Místecku dlouhé roky chybělo místo, kde by se mohli scházet farníci. Po mši v zimě postávali většinou před kostelem. To už je teď minulostí. Vesnice má úplně nové centrum setkávání. Stojí hned vedle kostela svatých Jana a Pavla.

S farářem Bohuslavem Novákem vstupujeme do nového centra setkávání, kde je už živo, uklízí se. Místo září a voní novotou.

„Tady máme tu hlavní místnost, kvůli které to vlastně bylo všechno stavěno, aby se měli kde farníci setkávat,“ říká farář.

Místnost je prostorná, světlá, dominuje jí bílá. Jednoduchá krása. „Tak jsme to plánovali a podařilo se to tak i realizovat. Aby to bylo jednoduché a byl tady co největší prostor,“ dodává Bohuslav Novák.

Mít takové centrum je důležité i v 21. století. Jedna věc je chodit na bohoslužby, druhá věc je se takto setkat, promluvit si a třeba i mít kde naslouchat.

„Byl to i plán minulého režimu zatlačit křesťany do kostelů, ale venku už nic. A po té revoluci je potřeba živelná. Všude. Prostě vybudovat něco, kde se můžeme scházet i mimo mši svatou, sdílet se tam, nacvičovat nějaké zpěvy. Pořádat tam oslavy po křtu – to všechno se tady může dít,“ popisuje farář.

V centru setkávání je spousta farníků, mezi nimi i Martina Stošková, která se pečlivě snaží vyčistit okna, aby to tady bylo všechno čisté. „Až jsem tady poprvé vstoupila sama, tak jsem si říkala, že to snad ani není možné. A už to patří nám a už se můžeme scházet, dál tvořit to společenství,“ říká.

Farnice Martina Stošková se těší

Hana Červenková je matkou dvou malých dětí. Doufá, že právě tady budou mít zázemí i její ratolesti s kamarády. „V kostele jim byla velká zima a neměli to zázemí. Chybělo opravdu hodně. Takže děti se hodně těší, že budou tady a že budou společně vymýšlet, tvořit,“ těší se i paní Červenková.

První zatěžkávací zkoušku zažije toto centrum setkávání už v lednu, kdy v Krmelíně pořádají benefiční koncert. Toto centrum poskytne zázemí účinkujícím i návštěvníkům.

Centrum setkávání Krmelín
autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.