Kromě muzea Tatry najdete v Kopřivnici ještě jednu automobilovou expozici. Oldtimer provozuje místní nadšenec

26. leden 2017

Automobilový nadšenec Jaroslav Šerý provozuje už druhým rokem v Kopřivnici muzeum starých aut a motocyklů. V expozici najdete staré stroje i mladší unikátní vozidla.

Dobově zařízenou expozici najdete v prvním patře budovy. Pan Šerý tam má k vidění asi 50 aut a kolem 20 motocyklů. Čísla se ale průběžně mění, protože sbírku majitel muzea několikrát do roka oživuje veterány, které si zapůjčí od jiných sběratelů.

„Má být zapůjčena sbírka motocyklů Jawa. A místo Tatry 49, která odjela do muzea do Ameriky, přibyl zase český výrobek a je to Velorex,“ říká Jaroslav Šerý.

Na vnější straně prohlídkové trasy jsou historická auta, z meziválečného období, ale i starší. „Z roku 1913 je tady Ford, který byl masově vyráběn – slavný Ford T,“ ukazuje majitel muzea.

Z novějších vozů se můžete blíže seznámit například s vozem vyrobeným v roce 1992 – Ferrari 348 TS Targa.

S tatrováckým muzeem si Oldtimer Kopřivnice nekonkuruje. „Kdo chce vidět Tatru, tak v tatrováckém muzeu, se kterým velmi dobře spolupracujeme, a myslím si, že jsme si nápomocni krásně. Žijeme v symbióze. Několik Tater tady je, takový ten základ. Z českých je tady Walter, Aerovka, nemáme tu jenom cizí auta,“ dodává Jaroslav Šerý.

Všechna auta jsou funkční. „Všechny auta, která tady vidíte, tak tady přijela, protože jsme v prvním patře a máme takovou rampu, po které musíme přijet. Některé vozy renovuju, některé už byly zrenovované. Ale teď mám momentálně taky rozdělané krásné auto, Studebakera, takže na tom je moře práce,“ uzavírá majitel muzea.

autor: Michal Polášek
Spustit audio