Kulturní tipy: Lenny v Kopřivnici, Javory v Opavě

17. září 2014

V Kulturních tipech dnes dostanou prostor pozvánky na koncerty. Pozveme vás ale také mezi knihy a na jeden pořad do ostravského klubu Atlantik.

První z koncertů, na který vás zveme, začíná v 19:00 v Opavě. Skupina Javory s Hanou a Petrem Ulrychovými tam vystoupí v kině Mír. Legendy domácí hudební scény, které vychází z moravského folkloru a vystupují společně už neuvěřitelných padesát let, budou hosty festivalu Bezručova Opava.

Sešli se, aby pomohli... To je naopak název koncertu Charity Ostrava, který zazní v Kostele sv. Ducha v Ostravě-Zábřehu. Výtěžek z benefičního koncertu, na kterém od 19:00 vystoupí mimo jiné sopranistka Eva Dřízgová-Jirušová a orchestr Camerata Janáček, bude věnován na rekonstrukci charitního nízkoprahového zařízení pro děti a mládež.

Čtěte také

Další zajímavý koncert si nenechte ujít stejně tak od sedmi večer v Kopřivnici, kam přijede spolu se svou kapelou zahrát zpěvačka, klavíristka a skladatelka Lenny. Čerstvá držitelka ceny Anděl za Objev roku studuje hudbu v Londýně a v Kopřivnici se publiku představí v sále Kulturního domu.

Další hudebník se dnes bude vyjímat netradičně mezi knihami. A to přímo v ostravském Knihcentru, kam zamíří na besedu houslista Pavel Šporcl. Setkání, které začne v 16:00, se uskuteční u příležitosti inauguračního koncertu nového šéfdirigenta Janáčkovy filharmonie Heika Mathiase Förstera. V rámci besedy proběhne slosování o dvě vstupenky na ostravský koncert, který zazní už zítra.

Pavel Šporcl

A nakonec tady máme Stesk kavárenského povaleče v Izraeli. Tak se jmenuje další pořad režiséra a kávomilce Radovana Lipuse a dalších hostů ostravského klubu Atlantik. Na kavárenskou stezku od Jeruzaléma do Tel Avivu se s ním od 19:00 vydají mimo jiné také herci Anna Cónová a Miroslav Rataj.

autor: čan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.