Kunínskému hřbitovu vévodí hrobka rodiny Schindlerů, majitelů zámku

11. srpen 2016

Zámek v Kuníně na Novojičínsku je už mezi lidmi dostatečně známý. Jen několik set kroků od něj ale stojí objekt, který turisté spíše míjejí. Je to hrobka dřívějších majitelů zámku, rodiny Schindlerů. Váže se k ní i jeden pokus o podvod z relativně nedávné doby. My ale začneme naše povídání ještě v zámku - jednou zajímavostí z pozůstalosti této šlechtické rodiny.

Tady je klíč od rakve rodiny Schindlerů.

V hudebním salónu kunínského zámku stojím s kastelánem Jaroslavem Zezulčíkem nad výstavou z pozůstalosti rodiny Schindlerů. Ten klíček, nakolik je to neobvyklé, že je klíček od rakve?

Tak to bylo veliké překvapení. Když jsme letos v květnu přebírali asi tu nejcennější relikvii rodiny Schindlerů, privilegium císaře, kterým povyšuje tu rodinu do stavu šlechtického, tak také jako velká vzácnost zde byla obálka s tímto klíčkem, kde je napsáno, že klíč je od rakve jedné ze členek této rodiny. Skutečně je to velice vzácný jev, nic takového jsem ještě nikdy nikde neviděl.

Takže nevíte, kdo to přesně je?

Je to jedna ze členek rodiny Schindlerů, která je pohřbena v Rakousku. Nicméně my zde tady vidíme fotografie hrobky této rodiny i u nás v Kuníně. Málokdo tuší, že kromě zámku také mohou návštěvníci navštívit kousek od zámku právě nejen hrobku rodiny Schindlerů, ale ještě další šlechtickou hrobku.

A tam se teď půjdeme podívat. Ale na těch fotkách je to takové zarostlejší, teď je to pěknější, opravené. Dá se jít i dovnitř.

Klíček od rakve Schindlerů na výstavě v Kuníně

Celá hrobka rodiny Schindlerů vyrostla na místě prostého hrobu hraběnky Walburgy, která se rozhodla adoptovat chudého chlapce Emila Schindlera. Jeho učinila svým dědicem. A tento později majitel zámku pak nechal nad jejím hrobem vybudovat tuto krásnou sloupovou hrobku. Je zde pohřben Fridrich Emil Schindler, jeho malé děti, také jeho rodiče, ale také jeho první syn, který zemřel náhle ve velice mladém věku a tehdy se rodina rozhodla zámek a panství odprodat a odstěhovala se do dalekého Rakouska, dalekých Korutan. Tehdy vznikla tato ozdobná mříž, která hrobku uzavřela. Rodina pak Kunín zcela naposledy navštívila, pokud víme, v roce 1889 a od té doby kontakty rodiny s touto vesnicí končí.

Až tedy do poslední doby, kdy se v podstatě jejich dědictví tady ocitlo.

Taková zajímavost, ještě v roce 1990 zde byl umístěn náhrobek falešného Schindlera, kdy jeden člověk z Mnichova se pokusil přesvědčit poslední členku rodu, že je vzdáleným příbuzným rodiny a hodlal se nechat adoptovat s možností zdědit majetek. Ten náhrobek už byl odstraněn, my jsme toho člověka také identifikovali. Celá pozůstalost rodiny nakonec skončila v rukou Muzea Novojičínska a nyní ji návštěvníci uvidí na kunínském zámku.

Výstavu pozůstalosti rodiny Schindlerů mohou návštěvníci vidět v zámku do konce října, do konce zámecké sezóny.

autor: Michal Polášek
Spustit audio