Laserová linka ukazuje, kde v Opavě kdysi stával zámek

21. březen 2017

V centru Opavy si můžete, pokud budete pozorní, všimnout hodně neobvyklé věci. Na fasádě tamního Mendelova gymnázia svítí zvláštní červená čára. Je přesně tam, kde stával kdysi opavský zámek.

V Opavě stával kdysi středověký hrad - v 17. století přebudovaný na renesanční zámek. I když se jedna z ulic v okolí jmenuje Zámecký okruh, po této památce už toho mnoho nezbylo. Na konci 19. století ustoupila stavbě silnice a nové zástavbě.

Teď si ale můžete na vlastní kůži vyzkoušet, jaké to před mnoha lety bylo a kam až zámek zasahoval. Když šlápnete na jedno vybrané místo, rozsvítí se výrazná červená linie až na střechu gymnázia. A o kus dál svítí další.

„Pokud bychom propojili současnost s historií 150 let zpátky, chodec by musel narazit do zdi hradu, který tady stával. Teď máme možnost to vysledovat na fasádě právě laserovou linkou, která protíná fasádu gymnázia v místě, kde hrad protínal tu budovu,“ vysvětluje autor instalace Tomáš Skalík.

Pokud se chcete na první světelné umění ve veřejném prostoru volně dostupné v Opavě podívat, stačí se postavit před Mendelovo gymnázium. Nejlépe za tmy nebo za šera. Lasery totiž nejsou příliš výkonné. Pokud by byly, mohlo by hrozit i poškození zraku.

Více se nejen o tomto projektu dovíte ve zvukovém záznamu – viz audio odkaz v úvodu článku.

Mendelovo gymnázium v Opavě přetíná laserová čára v místě, kde kdysi stával zámek
autor: mrk
Spustit audio